Höganäs kommun Höganäs kommun

Snabbsök

Höganäs kommun
Start/Turist/Sevärdheter/Fantastiska naturupplevelser

Fantastiska naturupplevelser

De flesta av oss är intresserade av naturen. Att vandra i bokskogar kan jämföras med kyrksalar, att finna frihet och fart i en båtfärd på det öppna havet är spännande och att bara sitta och titta på solnedgången högst upp på Kullaberg är helt fantastiskt.

Kullabergs naturreservat

Alla har vi en relation till natur, växtliv, djur och upplever mycket som är unikt för var och en av oss. Leta efter dina egna smultronställen i Kullabygden - du kommer att hitta dem!

Kullaberg erbjuder en fantastisk naturupplevelse som den världsberömda guiden Michelin Green Guide gett tre stjärnor i sin bok över svenska sevärdheter. Längst ut på spetsen av Kullaberg ligger Kullens fyr som är Skandinaviens ljusstarkaste. Bergets dramatiska natur och säregna flora och fauna lockar till både botaniska vandringar, fågelskådning, dykning och klättring. 

Bredvid Kullens Fyr ligger naturum Kullaberg där du kan hitta information om Kullabergs geologi, flora, fauna, kulturhistoria. Där finns också ett saltvattensakvarium som visar arterna i det marina reservatet.

Hela Kullaberg är ett öppet strövområde och det finns ett flertal strövstigar att ta sig fram på. Mer information finns på Kullabergs Naturs hemsida.

Nutidshistoria

Kullaberg har besökts och skildrats av många - bland annat Carl von Linné - men det var först 1860-talet som turismen på allvar kom till berget. Resor började organiseras och fiskeläget Mölle utvecklades till en betydande turistort. Det var under denna tid som många av platserna på Kullaberg fick sina romantiska namn, som Kullamannens grav och Waldemarsgrottan. Idag besöks Kullaberg av många hundra tusen besökare per år och är därmed ett av de mest välbesökta naturreservaten i landet. 

Djurliv

Fiskelivet runt Kullaberg är rikt och här finns även en rad kräftdjur, sjöborrar, snäckor och musslor. Knubbsäl syns regelbundet i strandkanten vintertid. Kanin och rådjur är de vanligaste djuren på land.

Kronhjort - Skånes landskapsdjur

Tidigare fanns ett kronhjortshägn på Kullaberg, men när orkanen Gudrun härjade föll ett träd över stängslet och kronhjortarna rymde. Dessa är nu fria enligt svensk lag och du kan se de nu vilda hjortarna ströva omkring på både östra och västra Kullaberg. 

Fåglar

Totalt har cirka 275 fågelarter iakttagits på berget, varav cirka 90 häckar årligen. Vanligast bland häckfåglarna är lövsångaren, bofinken, rödhaken, ringduvan och koltrasten. Bland arter som är litet speciella för Kullaberg märks exempelvis gransångaren, den sydliga gråsiskan, korpen, skärpiplärkan och rosenfinken. Ormvråk och sparvhök är vanligt förekommande. Efter stormar kommer ofta ovanliga havsfåglar flygande ute från Atlanten tex stormfågel, havssula och labb.

Klockgrodor

Djurlivet är rikt på Mölle fälad och mest kända är klockgrodorna. Bland fåglarna märks flera arter vadare, änder, tärnor och tättingar.

Växtliv

På Kullabergs sluttningar är växtligheten mycket varierande beroende på väderstreck. Ett mycket stort antal arter förekommer och dessutom sällsyntheter som rosenlök och kungsmynta. Växten vårvial finns bara på Kullaberg och på en annan plats i landet.
 

Nimis 

Nimis (av det latinska "för mycket") är en fascinerande "skulptur" av drivved som finns på Kullabergs östra sida. Den är uppförd av konstnären Lars Vilks i början av 1980 - utan tillstånd av markägaren, vilket orsakat både rabalder och rättegångar genom åren. Den högsta delen av Nimis är runt 12 meter hög och den innehåller, förutom sina beståndsdelar i trä, omkring 160 000 spikar. 

Med tiden kompletterades Nimis med betongskulpturerna Arx (officiellt ett bokverk) och Omfalos. 1996 utropade Lars Vilks området vid Nimis till en "självständig nation" - Ladonien. Landet har egna ministrar, nationalsång och en flagga som består av ett grönt kors på en grön botten.

Vägen till Nimis finner man genom att åka upp till Himmelstorpsgården, en gammal korsvirkesgård (Se karta) . Där parkerar man och fortsätter till fots uppför vägen och följer  en stig till höger om gården. Träden är markerade med gula N. Följ denna stig ner till Nimis. Stigen är bitvis mycket brant, så välj ett par klättervänliga skor. Vid risk för regn bör man inte gå ner till Nimis eftersom vägen dit kan bli mycket hal. Nimis och Arx beräknas besökas av omkring 30 000 människor årligen.

Sidan uppdaterad 5 november 2013

KONTAKT

 • Höganäs Turistbyrå
  042-33 77 74

  Stadshuset
  Centralgatan 20
  263 82 Höganäs

  Öppettider 

  När turistbyrån är stängd finns broschyrer och kartor att hämta utanför stadshusets entré.

Höganäs kommun Webbpolicy för webbplatsen