Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Invånare Nyhetsarkiv Ingen badavrådan

Ingen badavrådan

Just nu råder ingen badavrådan i kommunen. Vår senaste provtagning visar att vi har tjänligt resultat för alla kommunens badplatser.

Uppdatering 10 augusti klockan 09.31: Tjänligt badvatten i Gräsa brygga – fritt fram att bada!
Provtagning som gjordes tisdag den 7 augusti visar på ett tjänligt resultat för Gräsa brygga i Viken och därmed är vattnet i alla kommunens badplatser tjänligt. Miljöavdelningen avråder därför inte längre från bad på Gräsa brygga.

_______________________________________________________

Vågar jag bada? 
Otjänliga badvattenprov innebär att risken för att drabbas av till exempel magproblem och infektioner ökar och om du ska bada bör du ta det försiktigt och undvika att svälja vattnet.

Vi avråder djur och barn från att bada vid otjänliga prov eftersom de ofta sväljer vatten när de badar. Människor med öppna sår och nedsatt immunförsvar bör också undvika att bada eftersom bakterierna kan orsaka olika typer av infektioner.

Varför är vattnet otjänligt?
Orsaken till att badvattnet är otjänligt är förhöjda värden av E. colibakterier och intestinala enterokocker, som båda är tarmbakterier från varmblodiga djur. De exakta orsakerna till de otjänliga provresultaten är svåra att peka ut och kan bero på flera faktorer. Orsaken kan vara att avloppsvatten eller dagvatten släppts ut i anslutning till badet. Strömmar och vinden kan föra med sig bakterier från passerande båtar som tömmer sina latriner i havet.

Hur länge gäller badavrådan?
Avrådan från bad på badplatserna vid Nyhamnsläge, Strandbaden och Vikens havsbad gäller tills vidare. Miljöavdelningen kommer ta ett omprov på badvattnet på dessa platser torsdagen den 26 juli. Resultatet från detta kommer vara klart måndagen den 30 juli. Först därefter kan det avgöras om avrådan fortsätter eller upphör.

Kan jag bada någon annanstans?
Övriga badvattenresultat i kommunen, förutom de ovan nämnda Nyhamnsläge, Strandbaden och Vikens havsbad, är bra.

Här kan du läsa om våra badplatser och vilka andra platser du kan bada på istället.
 

 

Här kan du se kartor där de olika badplatserna är markerade.

Sidan uppdaterad 10 augusti 2018