Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Invånare Nyhetsarkiv Höganäs nyföretagarsiffor ökar med tio procent under 2017

Höganäs nyföretagarsiffor ökar med tio procent under 2017

Höganäs är en företagsam kommun, vilket ytterligare befästs av 2017 års färska nyföretagarsiffror. Under 2017 startades 236 nya företag, vilket är en ökning med tio procent jämfört med 2016 då 214 företag såg dagens ljus. Till skillnad mot många andra kommuner i Skåne och Sverige har Höganäs en stark positiv utveckling när det gäller nyföretagande.

Höganäs har också den största ökningen inom Familjen Helsingborgs elva kommuner, som tillsammans hade en ökning på två procent. Mellan 2016 och 2017 steg nyföretagandet i Familjen Helsingborgs elva kommuner från 2 261 nya företag 2016 till 2 306 nya företag 2017. Under samma period sjönk nyföretagande i Skåne med 1,56 procent och i Sverige som helhet sjönk nyföretagandet med 0,99 procent.

-Detta är fantastiskt roligt och ett bra mått på företagsamheten och företagsklimatet i vår kommun. Höganäs kommun har ett tydligt uttalat mål att förenkla för företag och vara en attraktiv och bra kommun för den som vill starta, driva eller utveckla sitt företag, säger Åsa Lundqvist Peyron, näringslivschef.

Under 2017 har Höganäs kommun, precis som tidigare år, arbetat aktivt med en rad olika insatser för att främja nyföretagandet och företagandet i kommunen. Ihop med våra samarbetspartners Coompanion, Nyföretagarcentrum, Almi och IFS har ett nytt koncept som kallas ”Start-up Lab” lanserats. Tillsammans med övriga kommuner i Familjen Helsingborg har företag inom besöksnäringen erbjudits affärsutveckling och kompetensutveckling bland annat genom satsningen Tourism Academy, inom områden som digitalisering, värdskap och ekonomi.

De elva kommunerna har också tillsammans genomfört utbildningen ”Förenkla - helt enkelt” för politiker och tjänstemän och startat upp en entreprenörsskola ihop med Forza of Sweden för nya företagare. Även skolan i Höganäs kommun har arbetat aktivt med entreprenörskap genom bland annat Ung Företagsamhet (UF) i både gymnasium och grundskolan. I somras erbjöds också ett tjugotal ungdomar chansen att under sommarlovet testa på att starta företag i rollen som ”sommarlovsentreprenör”. Aktiviteter som alla syftar till att sätta fokus på nyföretagande och skapa ännu förutsättningar för företag att utvecklas.

Källa: SCB. Läs mer:
Statistik om företag och föreningar på Bolagsverkets hemsida
Nyföretagandet minskade under 2017

Sidan uppdaterad 12 januari 2018