Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Invånare Nyhetsarkiv SUMMERKICK - trygg och säker skolavslutningsfestival för ungdomar

SUMMERKICK - trygg och säker skolavslutningsfestival för ungdomar

Snart är det dags för skolavslutning och ett nytt härligt sommarlov börjar för kommunens barn och ungdomar. Höganäs kommun strävar efter att skolavslutningsdagen och kvällen ska vara så trygg och rolig som möjligt för kommunens alla ungdomar och en bra start på sommarlovet.

Som en del i arbetet med att främja trygghet bland ungdomar i Höganäs kommun skapas en stor skolavslutningsfestival för ungdomar på skolavslutningskvällen. En projektgrupp har arbetat med planeringen av festivalen samt med att skapa en delaktighet för ungdomarna i kommunen. Projektgruppen består av personal från Eric Ruuth Kulturhus och kommunens ungdomssamordnare.

Ludwig och Eric tar en glasspaus i planeringsarbetet av skolavslutningsfestivalen. 

- Ungdomar är med och planerar, då tror jag att det blir bättre anpassat till målgruppen som ju i detta fall är ungdomar säger Eric Erlandsson, 16 år

För att skapa en så bra och attraktiv festival som möjligt har projektgruppen involverat ungdomar sedan våren 2016 för att få in deras tankar och idéer. Projektgruppen har besökt skolors elevråd, anordnat ungdomskonvent samt, tillsammans med ungdomar, varit på studiebesök i Uppsala kommun för inspiration från deras skolavslutningsfestival ”Fett mé kärlek”.

”Vi har tagit alla ungdomars förslag på allvar och kollat upp vilka möjligheter som finns för att genomföra önskemålen. Vissa saker är lätta att ordna medan vissa inte går att lösa alls, men det viktiga i detta är ju att förmedla till ungdomarna varför något går eller inte går att genomföra, berättar Peter Nilsson Länsberg, samordnare på Eric Ruuth Kulturhus

Under det senaste ungdomskonventet med planering inför festivalen ställdes frågor till några av de deltagande ungdomarna. Isac Hellborg, 15 år, tror att Summerkick 2017 blir ett lyckat event som kommer att gå hem i många olika åldrar. Han ser mest fram emot att lyssna på DJ Erik Erlandsson och att få vinna över sin kompis Leon i straffar. På frågan om Isac känner att kommunen lyssnat på hans och övriga ungdomars tankar och förslag svarar han, ja, jag tycker att de har gett oss plats för att uttrycka våra tankar och idéer faktiskt.

- Förutom att vi kan skapa ett mer ändamålsenligt innehåll för festivalen med hjälp av ungdomarnas idéer är ju vår målsättning även att dessa ungdomar ska känna sig sedda och hörda av oss och av varandra, att deras åsikter är viktiga och att de kan påverka på riktigt, säger Johanna Nilsson, ungdomssamordnare

För Leon Larsson, 15 år, har det varit viktigast att föra fram att det skulle hända någonting och att Steffe ”Ukulelemaster” ska komma och uppträda och för Julia Kehlmeier, 14 år har det viktigaste varit att skapa en festival som är kul för alla. 

Leon Larsson vill skapa en festival som är kul för alla.

Läs mer om SUMMERKICK 2017 här.

Sidan uppdaterad 19 maj 2017