Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Invånare Nyhetsarkiv Se till att du syns - kom ihåg reflex!

Se till att du syns - kom ihåg reflex!

Vi går mot mörkare tider och det är därför extra viktigt att ha på sig reflexer ute i trafiken. De flesta av de olyckor där fotgängare är inblandade sker mellan oktober och februari. Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det lika viktigt att bära reflex även om det finns gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker nämligen i tättbebyggda områden med gatubelysning. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta sitter på samma höjd som fordons ljusområde.

För att få fler personer att använda sig av reflexer har Brandskyddsföreningen och räddningstjänsterna i Skåne startat en kampanj för att informera om hur stor skillnad reflex gör för trafiksäkerheten i höstmörkret.

Var rädd om din reflex
Tänk på att ta väl hand om din reflex. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex tappar mycket av sin reflexförmåga. Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Torka därför av regndroppar från reflexens yta.

Vad säger lagen?
• Enligt lagen ska det i mörker finnas reflexer på cyklar, mopeder, rullstolar, sparkar, traktorer, hästfordon och släpfordon som dras av traktor eller motorredskap.

• För mopeder gäller att reflexer ska vara godkända och reflektera vitt ljus framåt, rött ljus bakåt och orangegult eller vitt åt sidorna. På moped med tramp- eller vevanordning ska pedalerna ha reflexer som återger orangegult ljus framåt och bakåt.

Reflexer är lika viktiga i sommarnatten som under vinterhalvåret!.mp3

Sidan uppdaterad 12 september 2017