Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Invånare Nyhetsarkiv Uppmärksamma Världstoalettdagen den 19 november

Uppmärksamma Världstoalettdagen den 19 november

Hur gör du om du sitter på toaletten och toalettpappret är slut? Handen på hjärtat - använder du en våtservett eller en bit hushållspapper som du sen spolar ner i toaletten? Vad kan du egentligen spola ner och vad ska slängas i papperskorgen? Nu tar Höganäs kommun tillfället i akt och uppmärksammar hur vi, som är lyckligt lottade och har tillgång till en toalett, bör använda den för att skydda vårt vatten. I Höganäs producerar vi knappt ett ton skräp som tas bort i våra rensgaller varje vecka. Det är ganska mycket och det är saker som inte ska hamna i avloppet, bland annat just våtservetter och hushållspapper.

 

- Den fulspolning som orsakar mest problem i våra avloppssystem i Höganäs är när torklappar  som våtservetter och hushållspapper spolas ner i Toaletten. Det är den typ som inte är gjord av papper och svårt att riva sönder. Användandet av denna typ av torklappar ökar från år till år. Ungefär var annan dag får vi larm om att en avloppspump har stannat på grund av torklappar, berättar Fredrik Artursson, VA-chef, Höganäs kommun. 

Skräp orsakar stopp och översvämningar
- Även om vi tar bort ett ton skräp i veckan på reningsverket så har skräpet passerat delar av vårt avloppsledningsnät som är 33 mil långt och genom flera av våra 56 avloppspumpstationer. Både i ledningsnätet och i pumpstationerna kan felaktigt nedspolade saker orsaka stopp. Det kan i sin tur medföra att invånare i kommunen får sin källare full med avloppsvatten eller att orenat avloppsvatten rinner ut i havet, kanske nära en badstrand vilket inte är så trevligt i något av fallen.

Gör så här
-Ett mycket bra sätt är att ha en papperskorg på toaletten och lägga allt skräp i den. Till skräp hör även snusprillor. Det är bara kiss, bajs och toalettpapper som får spolas ner i toaletten, hälsar Fredrik.

PROBLEM: Sluta fulspola.
LÖSNING: Använd papperskorgen istället. I år uppmärksammar vi papper, som inte är toalettpapper: Det vill säga papper som inte löses upp lika lätt i avloppet (till exempel våtservetter och hushållspapper) och därför ska slängas i papperskorgen och inte fulspolas i toaletten.

FULTORKA (nytt begrepp för i år) = att använda substitut, till exempel annat papper, som t våtservetter och hushållspapper, då toalettpappret är slut. 

Läs mer om FN:s World toilet day

MER INFORMATION:  Kontakta Fredrik Arthursson, VA-chef, Höganäs kommun, teknik- och fastighetsförvaltningen, 042-33 72 56

 

 

Sidan uppdaterad 14 november 2017