Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Invånare Utbildning och förskola Kulturskola och fritidsgårdar

Kulturskola och fritidsgårdar

Eric Ruuth Kulturhus ligger på Långgatan i centrala Höganäs. Byggnaden kan verka lite grå på utsidan men sjuder av kreativitet, liv och rörelse på insidan. Här samlas barn och elever, från morgon till kväll och blir undervisade i musik, dans och teater. Eric Ruuth kulturhus är uppdelad i två verksamheter, en kulturskola och en fritidsgårdsverksamhet. På dessa sidor kan du läsa mer om kulturskolan, fritidsgårdarna, avgifter och anmälan.

Kulturhuschef: Pär Olof Olsson

Evenemang och aktuell information

Eric Ruuths egen hemsida

Söker du information om aktuella evenemang så hittar du alltid den senaste informationen på Eric Ruuths egen hemsida www.ericruuth.eu


Eric Ruuths APP

Via ER Ungs app får du enkelt information om fritidsgårdarnas öppettider samt vilka aktiviteter som anordnas för barn och unga i kommunen.

Mer om kulturskolan och undervisning

Undervisning

På Eric Ruuth Kulturskola undervisar vi i dans, teater och instrument. Skolan har sex orkestrar och flera mindre ensembler och erbjuder undervisning i blockflöjt, cello, elbas, elgitarr, fagott, fiol, gitarr, klarinett, oboe, piano, saxofon, slagverk, sång, trombon, trumpet, tvärflöjt och valthorn. Undervisningen sker enligt den så kallade Suzukimetoden (där barnen lär sig spela utan noter och på gehör). På kulturskolan finns även undervisningslokaler, replokaler för olika typer av band, konsertsalar, inspelningsstudio, café, fotolabb, liten biograf, teatersal, bildsal, med mera.

Vill du anmäla dig till instrument eller kurser?

Då gör du det här på Eric Ruuths egen hemsida. 

Mer om fritidsgårdarna och öppettider

Fritidsgården i centrum

Eric Ruuth Ungdom (ER-ung) är kommunens största fritidsgård och är till för de ungdomar (i årskurs sex upp till 18 år) som vill gå kurser eller bara ta det lugnt. Kurser erbjuds i rockskola, gitarr, trummor, foto, med mera. Gården har helgöppet 25 helger om året (oktober-april). Verksamheten finns på samma adress som kulturskolan, Långgatan 50, i centrala Höganäs. Läs mer om fritidsgården, här, på Eric Ruuths egen hemsida.

Fritidsgårdar i byarna

Förutom fritidsgården på Eric Ruuth så har vi tillgängliga mötesplatser i byarna för dig som är ung. Där kan du koppla av och göra roliga och utmanande saker tillsammans med nya och gamla kompisar. Vill du ta det lugnt, spela spel, titta på TV eller bara sitta ner och prata med dina kompisar eller personalen, då är du välkommen till oss. Du kan läsa mer om varje fritidsgård här:  

Öppettider och aktiviteter

Ladda ner  ER Ungs app så får du enkelt information om fritidsgårdarnas öppettider samt vilka aktiviteter som anordnas för barn och unga i kommunen.

Avgifter, kö och anmälan

Avgifter

Undervisningen i kulturskolan är avgiftsbelagd.

Enskild undervisning

700 kronor/termin (inklusive orkester- och ensemblespel).

Undervisning inom suzukiverksamheten

800 kronor/termin (inklusive orkester- och ensemblespel). 

Undervisning i dans och drama

750 kronor/termin.

Syskonrabatt

Vid anmälan av flera barn i samma familj får du syskonrabatt.

Hyra instrument

Det finns möjlighet att hyra instrument via Kulturskolan vilket kostar 450 kronor/termin.

Anmälan och köplats

Anmälan till våra verksamheter gör du, här, på Eric Ruuth kulturhus hemsida. Vill du kolla aktuell kö för musikundervisningen så hittar du den här.

Kulturhuset fick högst poäng i Sverige 2016

Bra reslutat

Under hösten 2016 utfördes en granskning av kulturskolan av Qualis, ett system för kvalitetssäkring genom egen analys och extern granskning. När Eric Ruuths verksamhet granskats utifrån tio olika områden och betygssatts inom en sjugradig skala stod det klart att Eric Ruuth kulturhus lyckats få högst poäng i Sverige.

Juryns motivering löd: Kulturhuset präglas av stort engagemang och en hög grad av flexibilitet. Husets fyra verksamhetsben med inriktning mot kultur och fritid samspelar och stärker varandra. Ungdomarna trivs och verksamheten ger de unga en plats där de har möjlighet att skapa en meningsfull fritid präglad av kreativitet, trygghet och möjligheter till utveckling. Tack vare en kompetent ledning och kompetent personal har samverkan och samspel blivit Kulturhusets främsta styrka.

Sidan uppdaterad 5 juli 2018

Kontakt

 • Höganäs servicecenter
  Telefon 042-33 71 00

  Skicka meddelande till kommunen

  Telefontid
  Måndag-fredag 08.00 - 16.00

  Öppettider
  Måndag-fredag 08.00 - 17.00

  Besöks- och postadress
  Stadshuset, Centralgatan 20 i Höganäs

  Mer information