Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Besökare Inspiration Om Höganäs Kullabygden

Om Höganäs Kullabygden

Höganäs Kullabygden är spännande på så många olika sätt! Både i naturen och i bebyggelsen hittar vi spår från förr. Fynd från bronsåldern, hotell ifrån 1800 – talet och keramiken från gruvindustrin. Allt detta bidrar till turistdestination Höganäs Kullabygdens mångfald.

Höganäs och byarna

Höganäs bestod från början av små byar och fiskelägen som sedan växte ihop till en stad. I de välbesökta turistorterna Mölle och Arild finns anrika hotell och restauranger med stor charm. Andra vackra byar är Viken, Strandbaden, Nyhamnsläge, Lerhamn, Skäret, Svanshall, Rekekroken, Jonstorp, Farhult, Norra Häljaröd, Ingelsträde och Mjöhult.


Höganäs sett från havet.

Synden i Mölle

Visste du att Höganäs Kullabygden varit en turistdestination i mer än 100 år? Det började runt 1890 då gemensamhetsbadet vid Ransvik blev känt. ’Synden i Mölle’ lockade danskar, tyskar, konstnärer och kungligheter och innebar en våg av nya hotell och vandrarhem och flera kan vi njuta av även idag!

Mölle. Foto: Anders Ebefeldt.

Kullabergs naturreservat

Längst ut på spetsen av nordvästra Skåne ligger Kullabergs naturreservat. Det är ett av Sveriges mest besökta på grund av dess dramatiska natur och friluftsliv. Tumlare, knubbsäl, pilgrimsfalk och även klockgrodor på närbelägna Mölle fälad lockar turister och djurälskare. Bergarten Kullait finns bara här och ingen annanstans i världen!

Kullabergs naturreservat.

Tumlare

Visst är det otroligt! Den enda valen som lever i svenskt vatten kan skådas runt Kullaberg året om. Tumlaren är en delfinliknande tandval med en triangulär mörkgrå fena. Efter fynd av tumlarben i Lahibiagrottan och Fredrik den VII grotta vet man att både människor och tumlare funnits vid berget sedan tidig järnålder.

Tumlare. Foto: Fanny Erlandsson.

Kullens fyr

Skandinaviens högst belägna och ljusstarkaste fyr gör Kullens fyr till ett attraktivt turistmål. Här finns ett café, otrolig utsikt, närhet till naturum Kullaberg och vandringsleder.

 
Kullens fyr.

Närodlat

I Höganäs Kullabygden kan vi njuta av många lokala delikatesser. Alltifrån lamm till sparris och tomater finns att hitta på gårdar och växthus ute på landsbygden. Här finns även fyra vingårdar och två mikrobryggerier som för det mesta tar emot besökare. På Höganäs Saluhall finns delikatesser från hela Kullabygden.

Höganäs Saluhall.

 

Keramik

Keramiken är otroligt viktig för Höganäs Kullabygden då den sysselsatte arbetare och konstnärer i nästan 200 år. När kolindustrin var på nedgång fick Höganäs AB komma på nya sätt att tjäna pengar. De började därför producera tegel och saltglaserade krus av leran som var biprodukten av kol- och gruvindustrin.
På Keramiskt center i Höganäs finns ett 50-tal keramiker representerade. Här finns också en utställning om keramikens historia i Kullabygden, tillfälliga keramikutställningar och verkstad. På Höganäs Museum finns också utställningar om keramikens historia.


Keramiskt center.

 

Sidan uppdaterad 4 januari 2018

Kontakt

 • Höganäs servicecenter
  Telefon 042-33 71 00

  Skicka meddelande till kommunen

  Telefontid
  Måndag-fredag 08.00 - 16.00

  Öppettider
  Måndag-fredag 08.00 - 17.00

  Besöks- och postadress
  Stadshuset, Centralgatan 20 i Höganäs

  Mer information