Varning för bedrägeriförsök

Det har kommit till vår kännedom att fastighetsägare har blivit uppringda av någon som ville högtrycksspola deras avlopp inne i husen. Personen i fråga påstår att kommunen ska göra jobb i deras gata. Det stämmer inte, kommunen meddelar alltid via information i brevlådan där man kan nå representanter ifrån kommunen.

Många bedrägeriförsök pågår just nu och i de flesta fall vill bedragaren att du identifierar dig med bank-id, vilket gör att hen kan komma åt dina konton och andra uppgifter.

Det är också vanligt att någon ringer upp dig och påstår att du kan vara smittad av covid-19 och att du behöver betala för ett självtest. Eller att du på grund av smittan behöver rengöra din ventilation, vilket kostar pengar.

Tänk på att:

  • Inga seriösa företag ringer upp dig och ber dig lämna ut kortuppgifter
  • Inga riktiga poliser eller vårdpersonal ber dig betala för självtest eller lämna ut kortuppgifter av någon annan anledning
  • Släpp inte in någon i din bostad som du inte har avtalat tid med och som inte kan legitimera sig

Personal från kommunen och räddningstjänsten har alltid legitimation med sig. Är du osäker på vem som besöker dig, kontrollring gärna till kommunens växel (042-33 71 00) eller till räddningstjänsten (042-33 73 00).

Prata gärna med äldre vänner och släktingar om att aldrig lämna ut kortnummer, kortkod eller kontonummer och att aldrig släppa in okända personer i sin bostad. Det är tyvärr just äldre som drabbas av många bedrägeriförsök, så ditt samtal kan verkligen göra skillnad.

Läs mer om bedräger på Polisens hemsida här. Länk till annan webbplats.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen