Vinnare av Höganäs kommuns idrottspris, kulturpris och hederspris utsedda

Kulturpris, idrottspris, hederspris och keramisk stipendium delas årligen ut av Höganäs kommuns kultur- och fritidsutskott till personer som är bosatta inom kommunen eller vars kulturella verksamhet har anknytning till bygden. Här kommer årets vinnare.

Idrottspris

Inför säsongen fick Freja, som går sista året på Luleå Riksbasketgymnasium, en utbildningsplats i Luleå Basket och hon tog tillvara på chansen direkt. I premiären mot A3 Basket 1 oktober fick Freja starta matchen, spelade 31 minuter och stod för 14 poäng. Under grundserien spelade hon 21 matcher

Hennes framfart i SBL Dam gjorde också att hon blev kallad till damlandslaget, och fick göra sin seniorlandslagsdebut i EM-kvalet mot Israel i november 2020. Luleå Basket blev svenska SM-mästare i basket i april i år - med Freja Werth.

Svenska Basketbollförbundets kommentar om Freja:
"Hon kom som en virvelvind med en Höganäsboll under armen och tog SBL Dam med storm." Prissumman är 20 000 kronor.

Kulturpris

Bo ”Biobosse” Svensson får årets kulturpris för sitt enastående engagemang och insatser för biografen i Höganäs. Biobosse tappar aldrig glöden; under pandemin har han kämpat, trott och längtat till en ”återstart” av Sagabiografen.

Biobosse är en självständig biografägare i en K-märkt byggnad, en biografägare som lyckas få hit nästan alla filmer när de har premiär - han är unik i Sverige. Prissumman är 20 000 kronor.

Hederspristagare

Åke Karlsson och Jan-Erik Persson, från Nordvästra Skånes flygklubb, och Ola Sandberg, från Höganäs Golfklubb, är årets hederspristagare. De får utmärkelsen för att de ständigt arbetar med förbättringar, testar nya idéer och bidrar med ett stort samhällsengagemang för kommunen. Flygklubben hjälper till exempel till med att flyga över kommunen för att upptäcka bränder och golfklubben arbetar metodiskt med att nå äldre invånare och människor med funktionsvariation till golfen.

De båda föreningarna samarbetar mycket med varandra; man delar olika resurser och nu senast arbetar man med två friidrottsföreningar för att arrangera terräng SM i höst. Kort och gott, tre värdiga pristagare som är föredömen för föreningslivet! Prissumman är 300 Euronäs per pristagare.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen