Träd på vift i centrala Höganäs

Om ni såg ett träd på vift i centrala Höganäs i dag, så var det ingen synvilla. Det var en gåva från en privatperson till kommunen som var på väg.

Vi låter trädets (före detta) ägare Anna Arnsvik berätta själv - När jag köpte huset nere vid havet på Domstensgatan för 5 år sedan pryddes tomten av en ståtlig Fransk kastanj. Jag fick då berättat historien om kastanjen av säljarna.

1995 hittade Lars och Marianne en kastanjefrukt på en golfbana i Annecy i Frankrike. Frukten planterades sedan i trädgården på Domstensgatan 10 i Höganäs och var växt förbi huset under årens lopp.

Jag lovade säljarna att ta väl hand om det vackra trädet och under åren har jag och barnen (Emma 13 och Sara 12) haft många picknickar under trädet och vi har gungat, klättrat och lekt i trädet. Men när vi nu vill bygga ut huset för att kunna sammanstråla hela vår familj blev det problem med den pampiga kastanjen. Men har man lovat så har man!

Vi, jag och Michael (Rasmusson), min blivande sambo, funderade länge på hur vi skulle lösa det, men kom slutligen fram till att vi skulle donera trädet. Michael ringde Höganäs Kommun som var oerhört lyhörda och genast fann en fantastisk plats vid Ruuthesplanaden inne i Ruuthsparken precis bredvid Storgatan!

Vi ringde Lars som planterade kastanjenöten och tillsammans kunde vi se på när Helgessons trädvård lyfte trädet med en gigantiskt skopa och forslade trädet genom hela staden! Slutligen kunde trädet som en (trädkrona) på verket få etablera sina rötter i ny jord idag kl 14:00 i Ruuthsparken.

Skatan som bott i trädet var den sista som lämnade kronan, men flög ut ur grenverket när bilen med trädet rullade ut från tomten. Trädet släppte en sista kastanj på uppfarten innan den sa farväl! Vi känner att det var symboliskt så den ska vi plantera på ett väl valt ställe i trädgården nästa vår!"


Vi på Höganäs kommun tackar så mycket för den vackra och ståtliga gåvan! 💙 Nu hoppas vi att trädet finner sig väl tillrätta på sin nya plats. Och vi minns det gamla ordspråket: "Den som har planterat ett träd har inte levt förgäves."

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen