Höstens stora tävling öppen för alla!

Helgen den 23 och 24 oktober är det dags för SM i terränglöpning. I år är det IS Göta i Helsingborg och Höganäs Friidrott som är arrangörer och mästerskapet genomförs på Höganäs flygfält i samarbete med Höganäs kommun.

Det är nästan 30 år sedan SM i terränglöpning var på besök i Skåne senast och i år satsar man på en helt ny del, det erbjuds en öppen klass och föreläsningar på fredagen.

– Vi är glada från kommunens sida att vi kunde säkerställa att tävlingen anordnades just här hos oss! Folkhälsan är viktig och med ett rikt föreningsliv, trevliga motionsspår och flera sportanläggningar är Höganäs kommun en plats det är gott att leva i och bli gammal på, säger Ulf Molin, vice ordförande för kommunstyrelsen i Höganäs kommun.

Höganäs kommun har fått en pratstund med tävlingsledare BG Nilensjö som dessutom bor i kommunen, nämligen i Jonstorp.

Varför blev det egentligen Kullabygden?

– Vi i Göta och Höganäs Friidrott samarbetar i en del arrangemang och vi började för några år sedan prata om att det hade varit kul att få SM till Skåne och att få visa upp den vackra Kullabygden. När vi fick beskedet om att vi fick mästerskapet hade vi flera olika alternativa platser i regionen, men tillgången på infrastruktur som toaletter, omklädning, parkeringsplatser gjorde att valet föll på flygfältet. Det är också så att i princip alla internationella mästerskap avgörs på gräsbanor, så den nationella eliten föredrar just det underlaget.

Berätta lite om SM tävlingarna

– SM i terränglöpning har genomförts sedan 1907 och sakta men säkert utvecklats till att nu vara den största SM festen inom svensk friidrott. Första året var det 6 km terräng för bara män, mästerskapet ägde rum i Eskilstuna. Nu 114 år senare är det lång och kort sträcka för både män och kvinnor, vi träffar alltså både medeldistanslöpare och långlöpare. Det är ungdomsklasser från 15 år och upp till 22 år och det är sedan från början av 1980 talet även veteran SM, dvs löpare från 35 år upp till cirka 90 år. Alla är samlade under helgen.

Och visst tar ni mästerskapet ett steg till nu, eller hur?

– Absolut, det känns verkligen fantastiskt kul att öppna upp mästerskapet. Löpningen som idrott har alla möjligheter att vara inkluderande, det är en tävlingsform som många kan nyttja. Vi gör egentligen två saker man aldrig gjort tidigare och som vi hoppas ska sätta formerna för framtida mästerskap. Dels bjuder vi in löpare som inte är anslutna till en friidrottsförening, ett så kallat motionslopp. Motionsloppet går på fredagen och det kommer finnas först ett barnlopp på 2 km och sedan en manlig och kvinnlig 4 km tävling och en manlig och en kvinnlig 8 km tävling. Banan vi springer är 2 km så det är alltså från ett varv till fyra var.

Den andra saken om är ny är att vi har ambitionen att sprida motionens vikt för ett långt och hälsosamt liv genom att bjuda in till föreläsningar på kvällen. Detta blir på Höganäs Sportcentrum och kostnaden är blygsamma 50:- för de som tävlar under helgen och 100: för övriga. De som pratat är dels årets sommarpratare Ingmar Skoog, professor vid Sahlgrenska akademin som specialiserat sig på äldre personers hälsa och ohälsa. Kan vi påverka vår framtida hälsa genom att röra på oss? Sedan också forskare och läkare Helena Wallin som springer och vet det mesta om rörelsens positiva effekter på hälsan, Löpning och hälsa - myter, sanningar och ren fakta!

Hur anmäler man sig till detta?

– Både SM Löpet som vi kallar motionsloppet för och föreläsningarna hittar ni via hemsidan, https://isgotafriidrott.se/sm-lopet-terranglopp-for-motionarer/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kan du berätta vad som sedan händer under helgen?

– Det är digert program med 10 lopp på lördagen och 6 lopp på söndagen. Vi kommer verkligen se Sveriges bästa löpare från 15 år upp till över 80 år. Programmet finns på: https://friidrott.smfriidrott.com/tavling/terr%C3%A4ng-sm-2021/inbjudan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I vårt samarbete med flygklubben och Höganäs kommun så har vi även en spektakulär invigning kl.12:00 på lördagen. Det kommer vara invigningstal av landshövding, musik av elever från Eric Ruuths skola och inte minst en flyguppvisning av flygklubben.

Vad får man med sig som tävlande?

– Vi vill ju visa det bästa från regionen och har tillsammans med kommunen och mästerdrejare Anders Johansson tagit fram och stämplat ett saltglaserat saltkar med SM loggan som alla tävlande erhåller. Tävlande får också dricka från Kullamust.

Hur många kommer besöka Höganäs under helgen?

– De största SM tävlingarna brukar ha 600 startande, vi hoppas nå 1000 tävlande inklusive fredagens lopp. Sedan kommer det finnas anhöriga, tränare, ledare och ganska mycket media. Troligtvis minst 3000 personer som är på besök och sedan en del lokal publik förstås.

Vad är din högsta önskan?

– Att vi får ihop alla pusselbitar och kan leverera ett oförglömligt mästerskap i så där underbart härlig krispigt höstväder som det kan vara i slutet av oktober.

SM- föreläsning med Ingmar Skoog och Helena Wallin

I samband med Terräng-SM på Höganäs Flygfält arrangeras en föreläsning av två välrenommerade forskare på hälsotemat på Höganäs Sportcenter fredagen den 22 oktober klockan 18:45.

Professor Ingmar Skoog är världsledande forskare vad gäller åldrande och hur livsstilsvalen påverkar vårt åldrande. Han har ägnat de sista 40 åren åt kartläggningen av människors åldrande och hur olika val påverkat hälsan. Ingmar har myntat tesen 70, det nya 50 och är känd för sin liknelse att livet är som ett lotteri. I somras var han uppskattad sommarpratare. Man kan aldrig vara säker, men man kan kraftigt påverka oddsen hur man undgår sjukdomar genom sina livsstilsval menar Ingmar.

Helena Wallin är en löpande läkare och forskare som lägger fram en mängd fakta om varför man bör röra sig och vilka fördelar det för med sig. Hon kommer också att titta på myter om löpning och rörelse. Mycket är inte som man har trott.

Ni är välkomna att jogga eller gå SM-banan på flygfältet en stund innan föreläsningen startat.

Varmt välkomna!

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen