Ett skolprojekt utöver det vanliga

Idag var det äntligen dags för eleverna i årskurs 8 på Vikenskolan att avsluta sitt projekt "Vår stad 2035". Ett 6 veckor långt skolprojekt som WWF har tagit fram med mål att hitta åtgärder för en mer hållbar framtid. Resultatet presenterades för politiker på Höganäs bibliotek.

– Eleverna har verkligen varit jätteduktiga! Vilket engagemang de visar och man märker att det tycker att det har varit kul. Det är viktigt att börja i tid med dessa frågor. Vi ser fram emot sammanställningen av alla idéer och åtgärder, säger Margareta Widell, ordförande i kommunstyrelsens miljöutskott (M).

Projektets syfte var att utmana och motivera eleverna till att vara delaktiga i samhällsutvecklingen. Projektet utgick från Höganäs kommuns klimat- och energiarbete.

– Tanken var att ungdomar och politiker ska få en chans att mötas och diskutera miljöfrågor och hållbarhet på riktigt och förhoppningsvis känner eleverna att de kan påverka sin egen framtid. Detta är också ett viktigt tillfälle för politiker att lyssna på ungdomarnas åsikter, säger Ida Svenback lärare Vikenskolan.

Projektet var ett ämnesövergripande arbete i NO, SO och bild där eleverna så konkret som möjligt skulle komma med förslag på en hållbar framtid för olika områden i Viken. Eleverna tog ett fiktivt kliv till år 2035, då klimatmålen är nådda eller på god väg att nås. Jordens temperaturökning väntas hålla sig under 2-gradersmålet och det ekologiska fotavtrycket minskar stadigt. Höganäs kommun har nått flera av de energi- och klimatmål som sattes upp av politiker för 15 år sedan.

– Det har verkligen varit ett spännande skolprojekt som jag hoppas lett till att eleverna känner sig mer engagerade i sin närmiljö och hembygd samt känner sig hoppfulla inför framtiden, avslutar Fredrik Seger, hållbarhetsutvecklare i Höganäs kommun.

Utställningen kommer att finnas tillgängligt för alla att ta del av fram till måndagen den 15 november på Höganäs bibliotek.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen