Höganäs på topp tio-listan över landets bästa miljökommuner

Höganäs kommun hamnar på åttonde plats i sin kommunkategori när rankingen för 2022 års bästa miljökommuner i Sverige presenterades den 19 maj.

Det är branschtidningen Aktuell Hållbarhet som varje år rankar vilka kommuner som visar högst ambition och aktivitet på miljöområdet. Höganäs rankas bland annat i kategorin ”större städer och kommuner nära större stad” och placerar sig där på plats 8 av 108.

- Det är jätteroligt! Förra året kom vi på plats fjorton – att vi är topp tio i vår kategori är ett kvitto på att vårt miljöarbete ger resultat och gör skillnad, säger Fredrik Seger, hållbarhetsutvecklare på Höganäs kommun.

En av anledningarna till att Höganäs kommun ligger långt fram i miljöfrågor är arbetet med det långsiktiga perspektivet. 2016 lanserades ett strategiskt miljöprogram som varit vägledande i prioriteringar och insatser. Sedan 2016 har Höganäs steg för steg klättrat uppåt på rankingen. Miljöprogrammet, som reviderades under 2021, är indelat i fem fokusområden som tillsammans strävar efter att uppnå ett miljömässigt hållbart Höganäs.

Många Skånekommuner placerar sig högt upp i rankinglistan. Höganäs är femte bästa miljökommun i länet, bakom storstäderna Malmö, Helsingborg och Lund som lägger beslag på pallplatserna även när landets samtliga kommuner i alla kategorier rankas. Där hamnar Höganäs på plats 19 i landet, ett lyft med sju placeringar från föregående år.

- De senaste åren har vi klättrat ganska bra i rankingen. Det är just för att vi har ett aktivt arbete med vårt miljöprogram som sker i alla enheter, i alla delar av kommunkoncernen, säger Fredrik Seger.

Mer om kommunens hållbarhetsarbete

Om rankingen

Rankningen ”Sveriges miljöbästa kommun” genomförs varje år av tidningen Aktuell Hållbarhet som är landets största oberoende tidning om miljö- och klimatfrågor. Rankningen består av insamlad statistik och en nyligen genomförd enkät där 83 procent av Sveriges kommuner får svara på frågor som rör allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar. Höganäs placerar sig 2022 på plats åtta i kategorin ”större städer och kommuner nära större stad”.

Läs mer om rankingen på tidningen Aktuell Hållbarhets hemsida

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: