Scanningteknik gör Nimis digitalt

Snart kommer du kunna göra en virtuell rundvandring i en 3D-modell av Nimis. Det är kommunens geodataavdelning som varit på plats på Kullaberg och med laserscanner gjort en digital kopia av konstverket som varje år lockar stora mängder besökare. Scanningtekniken som gör detta möjligt kan också användas i många andra sammanhang i kommunen.

- Scannern skjuter en laserstråle på det objekt du vill mäta. Det kan vara en byggnad, en staty eller som i det här fallet: Nimis, säger Tecumseh Hollis, geodatachef på kommunens Samhällsbyggnadsförvaltning.

Med en hastighet av en halv miljon digitala punkter i minuten sammanställer scannern mätobjektet till ett enormt ”punktmoln”. Miljontals punkter tillsammans med foton från platsen skapar en enormt detaljerad bild av konstverket. Tekniken används idag i stor utsträckning inom industribranschen för att till exempel kunna producera ersättningsdelar till fabriker.

Tekniken kan användas för att bygga tredimensionella modeller av unika platser och byggnader, vilket skapar helt nya möjligheter för besökare som inte kan besöka platserna att uppleva dem nästan som i verkligheten.

- Utifrån informationen i punktmolnet kan vi skapa en modell av det vi mätt i 3D. Du skulle till exempel kunna använda ett VR-headset för att besöka Nimis virtuellt eller visa upp en 3D-modell av Nimis på en hemsida, säger Aleksandar Jakus Strand, mätningsingenjör och projektledare för mätningen.

Att kunna skapa detaljerade digitala kopior av kommunens miljöer är bra på flera sätt. Inte minst när det handlar om att bevara detaljerad information om unika byggnader och objekt.

- Kockenhus som brann tidigare i år, till exempel. Hade det varit inscannat så hade vi haft en exakt ögonblicksbild av hur byggnaden såg ut som man hade kunnat använda i återskapandet, säger Tecumseh Hollis.

Nimis är det första större mätobjekt som geodataavdelningen dokumenterat med scannern. Förhoppningen är att det ska följas av fler. Närmast på tur står Tivolihuset i Höganäs, där man på samma sätt siktar på att skapa en detaljerad digital kopia av byggnaden.

- Sen tar det ett tag att bygga upp objekten i 3D-modeller och det har vi inte gjort än, men vi ser fram emot att visa upp dem när de är klara, säger Tecumseh Hollis.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: