Lisa Ising får Ulla Molin-Stipendiet 2022

 Lisa Ising är frilansjournalist och författare med trädgård som fokusområde. I söndags fick hon ta emot stipendiet till Ulla Molins minne på Sofiero i Helsingborg. Lisa Ising har skrivit flera böcker bland annat Trädgårdslegender, där hon porträtterar landets mest kända och tongivande trädgårdspersonligheter.

Årets stipendium till Ulla Molins minne går i år till Lisa Ising, en av Sveriges ledande trädgårdsjournalister som allsidigt ger röst åt trädgårdens betydelse på en rad plattformar. Under en högtidlig ceremoni på Sofiero slott den 29 maj mottog Lisa Ising stipendiet från representanter för Swedish Gardens, Höganäs kommun och Tankesmedjan Movium vid SLU.

Social och ekologisk hållbarhet genomsyrar ofta Lisa Isings arbete, vare sig det gäller tidningsartiklar, böcker, utställningar, föredrag eller kurser. Liksom sin föregångare, redaktören Ulla Molin, är hennes uttryckssätt många för att nå en så bred publik som möjligt. Hon har även deltagit aktivt i svensk trädgårdsutveckling.

– Ulla Molin är en stor förebild för mig. Hennes egen trädgård i Höganäs känns fortfarande så aktuell och inspirerande. Många av hennes idéer är verkligen högaktuella idag, menar Lisa Ising.

Motiveringen lyder: Lisa Ising har skrivit flertalet böcker och är ständigt aktuell med intressanta reportage i olika trädgårdsmagasin, men utnyttjar också den kraft som sociala medier besitter. Hon djupdyker gärna i inspirerande personligheter, som i boken Trädgårdslegender, där såväl Ulla Molin själv som tidigare stipendiaten Signe Persson-Melin finns porträtterade. Lisa Ising håller kurser och föreläsningar, och hon lyfte fram idén till gräsrotsinitiativet och succén Slottsträdgården i Malmö, där såväl växter som relationer mellan människor odlas. Hon är en folkbildare i sann Ulla Molin-anda, som sprider kunskap, fördjupar och breddar intresset för trädgårdens design, dess liv, lust och vad detta betyder för människor. Därför är hon en värdig vinnare av årets stipendium till Ulla Molins minne.

 

Du kan läsa mer om Lisa Ising på Tankesmedjan Moviums hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen