Vi sparar el genom att släcka en tredjedel av gatubelysningen

Var tredje belysningspunkt kommer att släckas. Det här är ett sätt för oss som kommun att ta ansvar för att minska elförbrukningen och hålla igen på de ökade kostnaderna.

- Vi beräknar att Höganäs kommuns energikostnader kommer att öka med 20 miljoner kronor i år, och vi behöver ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Det är också så att vi tillsammans behöver hjälpas åt att minska elförbrukningen i Sverige. Utredningar visar att om elanvändningen kan minska med tio procent så halveras elpriserna. Därför måste vi göra vad vi kan, säger Peter Schölander (M), kommunstyrelsens ordförande.

Just nu ser vi i Höganäs kommun över alla möjligheter att minska elförbrukningen, i stort och smått.

Gatubelysningen är en sak som vi har tittat på tillsammans med Höganäs Energi, och olika möjligheter har undersökts. Nu har vi beslutat att släcka en tredjedel av gatubelysningen.

- Tryggheten är en viktig aspekt i detta, och därför valde vi det här alternativet i stället för att exempelvis släcka helt på vissa tider, säger Peter Schölander.

Gäller hela kommunen

Förändringen kommer att genomföras i hela kommunen. Totalt har kommunen drygt 7 800 belysningspunkter och genom att släcka en tredjedel av dem så minskar också förbrukningen med en tredjedel.

Arbetet med att släcka delar av gatubelysningen ska påbörjas nu direkt. Men det kommer att dröja ungefär en vecka innan det är genomfört i hela kommunen eftersom det måste göras manuellt i varje elskåp.

Beslutet berör endast kommunens gatubelysning, och inte Trafikverkets. Det innebär att på vissa gator kommer all gatubelysning att vara tänd även i fortsättningen.

Höganäs kommun arbetar också kontinuerligt med att byta till led-belysning för att spara energi och pengar. I dag är cirka 80 procent av belysningspunkterna led.

Mer information

Energimyndigheten.se - energisituationenen i landet är kraftigt ansträngd: varje kilowattimme räknas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen