Ny tjänst för dig som vårdar en anhörig - NV-kortet

Anhöriga i Höganäs kommun är först med att kunna få det nya NV-kortet – ett närståendevårdarkort att bära med sig. Kortet är en trygghet om olyckan är framme och den som blir vårdad lämnas ensam.

Anhöriga som vårdar sin närstående i hemmet kan känna en stor oro och stress kring vad som händer om de själv blir sjuka eller drabbas av en olycka. Det fick Höganäsföretaget Nadio att börja fundera på en lösning utifrån frågeställningen: ”Vad händer med min närstående om jag själv drabbas av en olycka?”

Nadio samlade aktörer från Höganäs kommun, ambulans, räddningstjänst och polis i workshops för att tillsammans arbeta fram en lösning. Från Höganäs Omsorg AB har bland annat medarbetare i hemtjänsten och sjuksköterskor i hemsjukvården deltagit. Resultatet av deras tjänstedesign blev NV-kortet - Närståendevårdarkortet.

- NV-kortet är ett enkelt och konkret exempel på hur vi kan skapa en trygghet och ett värde för många, och jobba med god och nära vård på riktigt. Det är ytterligare ett stöd till anhöriga och ett sätt att främja kvarboende, säger Viweca Thoresson, vd för Höganäs Omsorg.

Så fungerar NV-kortet

NV-kortet förvarar den närstående till exempel i sin plånbok och innanför dörren till sitt hem: På kortet finns uppgifter som hjälper räddningspersonal och polis att få kontakt med kommunen. Tjänstgörande sjuksköterska i hemsjukvården kan då snabbt göra en bedömning av vilken hjälp som behövs. Denna hjälp går att få på dygnets alla timmar, under veckans alla dagar.

Lanseringen av NV-kortet har nyligen påbörjats och många kommuner har visat intresse för det. Först ut i Sverige att använda kortet är Höganäs kommun. Det lämnas ut av kommunens anhörigsamordnare.

Läs mer här om NV-kortet och hur du kan få det genom Höganäs kommun. Öppnas i nytt fönster.

 

 

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: