Smarta soptunnor och QR-koder ska minska nedskräpningen  

Nu talar våra smarta soptunnor själv om när de börjar bli fulla, med hjälp av sensorer. Och på de papperskorgar som inte har en sensor finns en QR-kod som du kan skanna när du ser att det är fullt. På så sätt kan vi alla hjälpas åt att hålla rent och snyggt. 

Under våren har kommunens stadsmiljöavdelning placerat ut sensorer i ungefär 150 soptunnor runt omkring i kommunen. Med hjälp av den smarta tekniken skickar tunnorna signaler direkt till ansvariga i kommunen när de börjar bli fulla och behöver tömmas. På en digital karta kan stadsträdgårdsmästare Magnus Svederberg och hans kollegor följa dem och se hur fulla de är.

- Det här är en del i kommunens mål att växla upp och ge bättre service till våra invånare. Det blir samtidigt ett bra underlag för oss där vi får fakta som hjälper oss att se nyttjandegrad och bedöma hur ofta de behöver tömmas. Det blir också lättare att se om ett kärl kanske behöver flyttas eller bytas ut till en annan modell, säger Magnus Svederberg.

Du kan hjälpa till

De cirka 200 soptunnor, papperskorgar och hundlatriner som av olika anledningar inte kan förses med en sensor får i stället ett klistermärke med en QR-kod. Ser du att en sådan tunna är full så vill vi gärna att du skannar koden. Det är snabbt och enkelt och meddelandet går direkt till ansvarig arbetsledare.
Arbetet med att sätta klistermärken på de här kärlen pågår och blir klart under sommaren.

- Det innebär att du slipper göra en felanmälan till kommunen och för oss innebär det färre felanmälningar att hantera. I dagsläget är renhållningsfrågor om fulla papperskorgar och nedskräpning, en av de vanligaste frågorna i vårt felanmälningssystem, säger Magnus Svederberg.

Genomförs som ett försök

Sensorerna och QR-koderna är ett försök som kommer att utvärderas i höst. Det påverkar i dagsläget inte rutinen att soptunnorna töms en gång i veckan. Om en tunna signalerar att den är full så blir det en extratömning.

Så här används sensorer i vår stadsmiljö:

Det är inte enbart våra soptunnor som har försetts med sensorer. De används på flera andra smarta sätt också. Det handlar om att mäta data i nutid och vi kallar det för Höganäs Smart City.

  • Mäta badtemperaturen på vissa av våra badplatser.
  • Kommunens livbojar, som finns längs hela kusten, talar om fall de sitter på plats eller inte. En gång per dygn rapporterar livbojen ”Hej, allt är i sin ordning och jag finns här”. Om statusen ändras meddelas vi direkt.
  • Bigbelly – Stora smarta sopbehållare som drivs av solceller och skickar information när de är fulla. I vissa av dem finns även wifi. De finns på Kvickbadet, Björkeröds parkering, Himmelstorp och Mölle hamn.
  • Personräknare som räknar hur många som går förbi – Finns bland annat på Kullaleden.
  • Mäta mark- och lufttemperatur – Vi mäter bland annat markfuktighet vid träd på Gröna torg i Viken och Tornlyckan i Höganäs för att hålla koll på när de behöver vatten, när temperaturen i marken är lämplig för gödsling med mera.
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: