Höganäs finalist i årets superkommun

Höganäs kommun är finalist i årets superkommun i kategorin städer och stadsnära kommuner.

Hur rankas landets kommuner?

I nio år har Dagens Samhälle rankat landets kommuner. Superkommunrankningen bygger på officiell statistik som är indelad i 17 kategorier. Förutom den historiska utvecklingen inom områden som ekonomi, skola, vård och omsorg, kultur och fritid samt attraktivitet tar modellen också hänsyn till olika framtidsfaktorer som demografi, näringsliv och arbetsmarknad, integration och utbildningsnivå.

Poängsumman för alla kategorier ligger sedan till grund för årets rankning. Totalt används i år 146 olika parametrar för att mäta Årets superkommun.

I år har Höganäs kommun fått ett gott resultat som resulterat i en finalplats och chansen att bli årets superkommun.

- Det är fantastiskt roligt att vi nått vår första finalplats. Jag är stolt över att vara en del av Höganäs och över alla medarbetare som bär fram kommunen. Detta är återigen ett bevis på vilket bra arbete de gör, säger Peter Schölander, kommunstyrelsens ordförande.

Motivering till finalplatsen

Höganäs kommun är finalist i kategorin städer och stadsnära kommuner tillsammans med Habo, Jönköping, Kalmar och Umeå.

I kategorin städer och stadsnära kommuner ingår kommuner med minst 50 000 invånare varav minst 40 000 i den största tätorten, samt kommuner vars befolkning i huvudsak arbetspendlar dit. Totalt ingår 110 kommuner i kategorin.

Motiveringen till Höganäs finalplats lyder:

"Lång livslängd och låg andel sjukskrivna är toppnummer som ihop med attraktivitet och stark ekonomi ger keramikkommunen finaliststatus för första gången."

- Välmående invånare och medarbetare i kombination med en stark ekonomi är faktorer som vi arbetar aktivt med att förbättra genom att hela tiden stärka vår attraktivitet som både kommun och plats. Detta ger oss en stabil grund att stå på och jag anser att motiveringen talar för att vi lyckas med detta, säger Herman Crespin, kommunchef.

Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa om vilka statistiska mått som ligger till grund för nomineringen.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: