Beredskapsveckan 2024

Beredskapsveckan är en årlig informationsinsats som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Beredskapsveckan utspelar sig alltid vecka 39. Årets tema är Sätt igång!

Varför finns det en beredskapsvecka?

Syftet är att stärka motståndskraften hos invånarna, så att vi är förberedda inför samhällskriser eller krig. Den leds av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och genomförs tillsammans med kommuner, myndigheter, näringsliv och civilsamhället.

Vad menas med "Sätt igång!"?

Årets tema är en påminnelse om att gå från ord till handling – innan en kris eller ett krig hotar. Vi behöver alla engagera oss och göra vad vi kan för att vara förberedda.

Vid en kris eller ett krig kommer samhällets resurser i första hand att gå till de som inte klarar sig själva. Det arbetet underlättas om vi alla är förberedda – och om vi agerar nu.

Hur kan jag sätta igång?

Börja med att fundera över olika saker: Känner jag mina grannar? Hur gör jag om strömmen försvinner? Hur mycket mat har jag i skafferiet?

Att börja med något litet, som att köpa dunkar att ha dricksvatten i, är bättre än att inte göra någonting alls. Se över om du klarar dig utan samhällets hjälp i en vecka. Detta gäller särskilt om du har barn eller husdjur som du behöver ta hand om.

MSB har en checklista för mat du kan ladda ner. Den ger tips på mat som mättar, ger bra energi och som går att förvara länge.

MSB har även foldern "Sju dagar" som du kan ladda ner. (På lätt svenska här.) Den innehåller ett scenario på sju dagar med lärande och praktiska tips. På detta tema finns även en webbutbildning, där du kan lära dig hantera ett långvarigt strömavbrott som påverkar hela samhället och din bostadsort.

Lär dig var din närmaste trygghetspunkt är! Trygghetspunkter används vid extraordinära händelser, till exempel vid allvarliga olyckor, oväder eller utrymningsbehov. Hitta din närmaste trygghetspunkt på kommunens hemsida.

Vad händer under veckan?

Det finns tre arrangemang med koppling till beredskapsveckan:

Tisdag 24 september
Föreläsning med rubriken "Vem ljuger och vem talar sanning?". Klockan 19.00–20.30 på Kulturhuset i Höganäs. Gratis inträde, men biljett krävs.

Torsdag 26 september
Inflytandekafé med tema beredskap. Kommunens beredskapssamordnare, Jonna Ahlberg, är på plats. Klockan 17.00–18.30 på Kulturhuset i Höganäs.

Lördag 28 september
Beredskapsdag i Jonstorp. Jonstorps byalag ordnar en beredskapsdag om grannsamarbete, hemberedskap och spännande prova på-saker. Klockan 14.00–17.00 på Jonstorpsskolan.

Var kan jag läsa mer?

Förutom att använda länkarna till MSB:s hemsida ovan, kan du besöka kommunens särskilda avdelning på hemsidan som handlar om krisberedskap och civilt försvar.

Där finns information om bland annat krisberedskap i hemmet, skyddsrum och mycket annat.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: