Höganäs är näst tryggaste kommunen i nordvästra Skåne

För tredje året i rad är Höganäs kommun på plats två i listan över de tryggaste kommunerna i nordvästra Skåne. Det visar resultatet av polisens årliga trygghetsmätning där slumpvis utvalda kommuninvånare får tycka till.

Ökad trygghet varje år sedan 2015

Varje år genomför polisen en trygghetsmätning där invånare får uppge sin upplevda känsla av trygghet inom olika områden. Resultatet från undersökningen ger en fingervisning om hur invånarna upplever tryggheten. Det utgör en komponent när kommunen och polisen utvärderar de insatser som görs och när det fortsatta arbetet planeras.

Sedan år 2015 har siffrorna för Höganäs förbättrats varje år och resultatet från årets mätning är inget undantag.

– I årets mätning ser vi att tryggheten fortsätter att öka, det som kallas problemindex ska vara så lågt som möjligt och det har minskat från 1,38 förra året till 1,32 i år. Det kan uppfattas som en liten minskning, men den räknas och vi ligger jättelågt i nationell jämförelse. Det gäller hela kommunen, både i tätorten och utanför, berättar kommunpolis Victoria Norman.

Önskar fler svarande i åldersgruppen 16-19 år

I polisregion syd, som Höganäs tillhör, har totalt 84 300 undersökningar under hösten skickats ut till slumpvis utvalda personer i åldrarna 16-85 år. Höganäs har en relativt hög svarsfrekvens men det finns en tydlig skillnad mellan olika åldersgrupper i andel svarande.

– I åldersgruppen 16-19 år är det få personer som svarar. Vi tar reda på ungdomarnas upplevelse på andra sätt, men det hade varit bra att fånga upp deras syn på trygghet i samma undersökning som andra åldersgrupper. Både för att kunna jämföra hur utvecklingen ser ut över tid och ifall det är något särskilt som sticker ut bland våra ungdomar, berättar Kristina Pålsson som är säkerhetsansvarig på Höganäs kommun.

Vårdnadshavares engagemang kan minska ungdomars buskörning

En sak som fortsätter att få röda siffror för Höganäs är upplevelsen av buskörning. Det var tydligt även i förra årets mätning och trots att polisen har gjort riktade insatser under året fortsätter det att sticka ut.

– Det här är en sak som vi jobbar aktivt med inom polisen men vårdnadshavarna måste engagera sig i hur ungdomarna kör. Ungdomarna kör de här fordonen med fara för sina liv och det kan vara så att vårdnadshavarna inte ens vet om att fordonen är trimmade. Jag vill verkligen uppmana alla vårdnadshavare att testköra ungdomarnas fordon med jämna mellanrum, att prata om vilka risker det innebär att trimma och att vara ute på stan när de vet att ungdomarna är ute och kör, säger Victoria.

Läs mer om mopedkörning i polisens folder: Mopedförälder - vi vill hjälpa din tonåring att förstå farorna

Med siktet inställt på att bli en ännu tryggare kommun

Sammanfattningsvis är Höganäs en trygg kommun enligt kommuninvånarna. Vi är en liten kommun där vi litar på varandra, vill samma saker och har en fungerande samverkan. Det brottsförebyggande arbetet som vi har idag, har skapat en trygg miljö för Höganäsborna.

Men trots att årets resultat är ännu bättre än förra årets så stannar inte arbetet av. Flera av de välfungerande insatserna fortsätter att rulla på. Bland dessa kan nämnas Trygghetsprojektet med kommunen, polisen, Securitas, grannsamverkan, näringsliv, nattvandrarna och allmänheten som initierades år 2016; trygghetsvandringar i utemiljöer samt utvecklingen av arbetet med fokus på ungas mående.

– Vi jobbar tätt tillsammans i vår kommun. Kontaktvägarna upplevs som korta och det finns hos många invånare en gemensam känsla av ansvar att agera eller tipsa när något händer. När det gäller allmänhetens bidrag i trygghetsarbetet så ser vi gärna att fler vuxna är närvarande i ungdomars vardag, det gäller att finnas på sociala medier men även att vara ute på våra gator som en trygg vuxen. Att gå med nattvandrarna är ett sätt, men en extra kvällspromenad med hunden eller ett varv på cykel gör stor skillnad, avslutar Kristina.

Höganäs kommunpolis och Höganäs kommuns säkerhetsansvariga står utanför Höganäs stadshus

Höganäs kommunpolis Victoria Norman och Höganäs kommuns säkerhetsansvariga Kristina Pålsson är nöjda med resultatet i Trygghetsmätningen år 2024.

Det finns etablerade nätverk och tydliga strategier mellan Höganäs kommun, polisen, inom och mellan olika förvaltningar, näringsidkare, föreningar och allmänheten.

Arbetet har sin grund i att ta del av varandras expertisområden för att skapa förutsättningar för att kunna arbeta förebyggande för, och tillsammans med, Höganäs invånare.

Det brottsförebyggande arbetet innefattar bland annat gemensamma trygghetsvandringar med kommunens säkerhetsansvariga, invånare, Höganäshem, förenings- och näringslivet.

Syftet är att skapa trygga miljöer genom åtgärder och samtala om vad som skapar otrygghet och hur en person kan agera om det känns otryggt. Åtgärderna kan handla om att öka belysningen eller klippa ner buskage så att sikten blir bättre. Samtalen under vandringarna kan handla om att sprida kunskap om vart en person ska vända sig om en plats eller en situation upplevs som otrygg. Det kan även handla om särskilda beteenden som en person ska vara uppmärksam på. Till exempel hur droghandel gestaltar sig och vart ska man vända sig om man ser något misstänkt.

Inom kommunen arbetar vi vidare med vårt trygghetsprojekt tillsammans med Securitas, ett projekt vi har bedrivit sedan 2016 och som vi ser som en stor framgångsfaktor i trygghetsarbetet.

En områdesväktare kör runt i kommunen från kväll till tidig morgon för att hjälpa till både vid larm eller om någon person eller grupp av ungdomar behöver lotsning av en trygg vuxen.

Läs mer här: Trygghetsprojektet

Civilsamhällets involvering utgör en viktig del i trygghetsarbetet och det finns många som arbetar för att öka kunskapen och engagemanget hos våra invånare. Årligen genomförs förstärkta samverkande föräldramöten på alla skolor där vårdnadshavare får information från polis och socialtjänst med flera, kan ställa frågor och nätverka med varandra.

Det finns många engagerade invånare i Höganäs kommun och vi är tacksamma för att få in tips och åsikter och att det larmas till SOS Alarm eller polisen om det händer något.

Felanmälan och rapport av otrygga platser kan göras dygnet runt i formuläret på sidan Trygghet, säkerhet och beredskap

Nattvandrarna är en viktig organisation som bidrar till att öka vuxennärvaron på platser runt om i kommunen. När det är skolavslutningar eller arrangemang på stan finns Nattvandrarna ute och stöttar upp. Fler vuxna ute på våra gator skapar en lugnare stämning och ökar tryggheten för alla. Här finns goda möjligheter för den som vill att vara med på en vandring eller två med Nattvandrarna.

Läs om att nattvandra här: Nattvandra

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: