Höganäs är med och visar vägen i Agenda 2030
Höganäs kommun har placerat sig på plats nio i Dagens Samhälles rankning av kommuner som arbetar med Agenda 2030. Placeringen med 72,2 poäng visar att Höganäs arbetar aktivt med hållbar utveckling och med att bidra till att uppnå de globala målen. Rankningen baseras på en omfattande analys av 19 000 olika mätpunkter för totalt 290 kommuner. Den högsta poängen fick Nacka med 75,4 poäng.
Höganäs har visat särskild styrka inom områdena hållbara samhällen och jämställdhet. Kommunen har också gjort betydande framsteg inom klimat och miljö, vilket har bidragit till dess höga placering. Att hamna på plats 9 av 290 kommuner visar att Höganäs ligger bra till i arbetet med Agenda 2030 men även att det finns en kontinuitet i det fortsatta arbete med att eftersträva en hållbar framtid.
– Placeringen är ett kvitto på att vi är på väg mot ett långsiktigt hållbart Höganäs som en byggsten till vår vision. År 2023 blev vi årets kvalitetskommun där vår styrmodell lyfts som en framgångsfaktor. Vi har goda förutsättningar för att genomföra de förändringar som krävs för en hållbar framtid, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schölander.
– Det är roligt att se resultat av arbetet vi genomför lyfter oss i jämförelsen av kommunernas Agenda 2030 arbete. Det bekräftar att vi är på rätt väg. Vår vision stärker genomförandet av Agenda 2030 och utmaningarna finns avspeglade som strategier till visionen, säger kommunchef Herman Crespin
Vill du veta mer?
Du kan läsa mer om Höganäs kommuns hållbarhetsarbete är: Agenda 2030 och hållbar utveckling
Den fina placeringen till trots har Höganäs, i likhet med andra kommuner, utmaningar i arbetet med Agenda 2030. Särskilt inom områdena infrastruktur, energikällor, transporter och matproduktion. Här är några av utmaningarna:
- Infrastruktur: Höganäs behöver utveckla och underhålla en hållbar infrastruktur som kan stödja både nuvarande och framtida behov. Detta inkluderar att förbättra vägar och andra transportnätverk för att säkerställa att de är hållbara och motståndskraftiga mot klimatförändringar.
- Energikällor: En stor utmaning är att övergå till förnybara energikällor och minska beroendet av fossila bränslen. Höganäs arbetar med att implementera lösningar för att öka användningen av sol-, vind- och vattenkraft, men det kräver betydande investeringar och samarbete med olika aktörer.
- Transporter: För att minska koldioxidutsläppen och förbättra luftkvaliteten behöver kommunen främja hållbara transportalternativ. Detta inkluderar bland annat att förbättra kollektivtrafiken, uppmuntra och möjliggöra för cykling och gång.
- Matproduktion: Höganäs står inför utmaningen att göra jordbruket mer hållbart och klimatneutralt. Kommunen deltar bland annat i initiativet "Klimatneutrala städer 2030" där fokus ligger på att testa och implementera metoder för att minska klimatpåverkan från jordbruket.
Genom att adressera dessa utmaningar kan Höganäs fortsätta att arbeta mot målen i Agenda 2030 och skapa en hållbar framtid för alla invånare.
De kommuner som toppar listan i Dagens Samhälles ranking av kommuner som arbetar med Agenda 2030 har nått höga poäng av lite olika anledningar. Kommunerna visar att framgång i hållbarhetsarbetet ofta beror på en kombination av konkreta åtgärder, som att bygga cykelvägar och installera solceller, samt att integrera hållbarhetsmålen i styrdokument och verksamheter för att säkerställa att arbetet är en del av den dagliga verksamheten.
- Falun har placerat sig högt tack vare sina omfattande insatser för att främja cykling. Kommunen har byggt 136 kilometer nya cykelvägar och arbetar med att minska klimatpåverkan genom att uppmuntra cykling året runt, inklusive sopsaltning på vintern. Dessutom har Falun integrerat hållbarhetsmålen i sina styrdokument, vilket säkerställer att hållbarhetsarbetet är en del av den dagliga verksamheten.
- Nykvarn har också lyckats väl genom att koppla agendamålen nära till verksamheterna. Kommunen har minskat sina koldioxid- och kvävgasutsläpp genom samarbete med andra Södertörnskommuner om leveranser till olika verksamheter. De har också installerat solceller på alla nya kommunala byggnader och ersatt gammal gatubelysning med LED-armaturer. Nykvarn har dessutom genomfört en e-utbildning för att säkerställa att alla medarbetare har en grundläggande förståelse för Agenda 2030.
- Nacka toppar rankingen med 75,44 poäng och har nått höga resultat inom kategorin hälsa och välbefinnande. Kommunen har arbetat systematiskt med att integrera hållbarhetsmålen i sina styrdokument och verksamheter, vilket har bidragit till deras höga placering.
Dagens Samhälle har i Agenda 2030-rankningen använt sig av de nyckeltal som Rådet för främjandet av kommunala analyser (RKA) tagit fram. Nyckeltalen är indelade i sju kategorier: Inkluderande samhällen, hållbar konsumtion, hälsa och välbefinnande, god samhällsutveckling, jämställdhet, hållbara samhällen samt klimat och miljö.
Måtten har räknats om för att bli mer jämförbara. I stället för senaste årsvärde har flerårsgenomsnitt använts samt utveckling, för att premiera kommuner som förbättrat sig.
Totalt har 61 olika mått använts. 16 av måtten i RKA:s sammanställning har tagits bort på grund av stort bortfall eller att senaste mätvärde är mer än tre år gammalt. De mått som kommunen har svårt att styra över har viktats lägre i sammanställningen.
Källa: Dagens Samhälle 11 december 2024