Kommunen analyserar droganvändning genom avloppsvattnet
En del i Höganäs kommuns drogförebyggande arbete är den årlig mätningen av drogklassificerade preparat i avloppsvattnet. Avloppsmätningar är ett av flera sätt att följa drogutvecklingen över tid och fungerar som en pusselbit i kommunens drogförebyggande arbete.
Rebecka Hansen, samordnare för det drogförebyggande arbetet i Höganäs kommun, berättar här om resultatet av årets mätning.
Hur ser resultatet av analysen ut?
– I år har vi gjort mätningar på den totala halten av ett antal olika droger i avloppsvattnet i hela kommunen. Vi kan alltså inte uttala oss om förekomsten av droger i olika delar av kommunen, men vi kan se att det förekommer droger i avloppsvattnet generellt, säger Rebecka Hansen.
Rester av droganvändning utsöndras med urin och transporteras genom avloppssystemet till kommunens reningsverk där mätningen sker. Årets mätning, som gjordes under hösten, visar spår av cannabis, kokain, amfetamin och tramadol.
Jämfört med den senaste mätningen från 2023 visar årets resultat att cannabisbruket under vardagar har ökat markant. Ökningen överensstämmer med Polisens lägesbild. Victoria Norman, kommunpolis, berättar:
– Cannabis är den vanligast förekommande drogen vi stöter på när vi är ute i arbetet. Vi vet också att det är den drog som är mest lättillgänglig.
Rebecka Hansen fyller i:
– Tyvärr ser vi mer drogliberala tendenser i samhället. I våras legaliserade Tyskland innehav och bruk av cannabis, en lagändring som spiller över även i Sverige och påverkar synen på drogbruk.
Mätningen visade också en ökning av amfetamin. Ökningen av amfetamin över tid kan till viss del härledas till den ökade förskrivningen av centralstimulerande läkemedel.
– Årets ökning av amfetamin, särskilt under helgdygnet, tyder på att preparatet också används som en partydrog, säger Rebecka Hansen.
Bruket av kokain ligger kvar på samma låga nivå som tidigare och bruket av tramadol ser ut att minska.
Vad gör Höganäs kommun för att motverka droganvändningen?
– Som kommun har vi ett ansvar i att förebygga och motverka droganvändning. Sverige har en restriktiv narkotikapolitik och det är den linjen vi följer i vårt förebyggande arbete. Vi är flera aktörer som har ett nära samarbete – skola, elevhälsa, socialtjänst, förebyggande team, fritidsgårdar, säkerhetsansvarig och polisen. En av våra förebyggande insatser är de förstärkta samverkande föräldramötena i årskurs sex där vi delar vår lägesbild och rustar föräldrar med kunskap och verktyg i sitt föräldraskap, avslutar Rebecka Hansen.
Så kan du hjälpa till
Genom att se helheten ökar chansen att det främjande och förebyggnade arbetet lyckas. Här är några tips på hur du kan hjälpa till i det drogförebyggande arbetet.
- Ring 112 om du ser ett misstänkt drogrelaterat brott.
- Om du misstänker att någon i din närhet har drogproblem så finns det hjälp att få av kommunen. Är personen vuxen så finns kommunens vuxenenhet (41:an) som kan rådge hur situationen kan och bör hanteras. Du når dem på telefon 042- 33 77 43. Om personen är yngre än 25 år kan du vända dig till Maria Skåne Nordväst.
- Föräldrar har ett stort ansvar för sina barn. Kommunens fritidsgårdar har fritidsledare med fältinriktning och socialförvaltningen ett förebyggande team som båda arbetar aktivt mot ungdomar. Utbildningsförvaltningen har en elevhälsa som kan hjälpa och stötta. Ta kontakt med kommunens servicecenter så får du vidare hjälp.
- Öppenvården Fyren erbjuder rådgivande samtal, ansök och ta kontakt genom kommunens e-tjänst här: https://minasidor.hoganas.se/oversikt/overview/1335