Kommunfullmäktige besökte Mölle
Torsdag 19 december sammanträdde Höganäs kommunfullmäktige för sista gången i år. Platsen för mötet var Mölle.
Det var på Grand Hôtel i Mölle som årets sista kommunfullmäktigemöte hölls.
Revisionsrapport om skolfrånvaro i grundskolan
På uppdrag av Höganäs kommuns revisorer har Ernst & Young (EY) genomfört en granskning avarbetet med skolfrånvaro i grundskolan. Granskningen har syftat till att bedöma omutbildningsnämnden har en ändamålsenlig hantering och uppföljning av elevers frånvaro inomgrundskolan. Den sammanfattade bedömningen är att hanteringen och uppföljningen av eleversfrånvaro är delvis ändamålsenlig.
Utifrån granskningsresultatet rekommenderas utbildningsnämnden att bland annat säkerställa att det finns så väl digitala system som rutiner och arbetssätt som garanterartillförlitliga data för att följa upp frånvaron i kommunens grundskolor, och att säkerställa arbetet kring skolpliktsbevakning/skolplacering av alla folkbokförda barn och unga, genom att exempelvis besluta om rutiner och/eller återrapportering om arbetet till nämnden.
Revidering av AB Höganäshems ägardirektiv
Ett ägardirektiv anger en tydlig riktning för bolaget och ger samtidigt kommunfullmäktigegoda förutsättningar att utöva insyn och kontroll genom krav på årlig återrapportering samt möjlighet att ta ställning inför verksamhetsbeslut av större vikt. Det senaste ägardirektivet för AB Höganäshem beslutades i december 2013.
De föreslagna ändringarna i Höganäshem AB:s ägardirektiv omfattar två huvudsakliga områden. Den första större förändringen gäller de ekonomiska målen, där det tidigare avkastningskravet baserat på statslåneräntan ersätts med tre nya nyckeltal. Dessa består av en direktavkastning på minst 3,75 procent (mätt som driftnetto i relation till fastigheternas marknadsvärde), en ränteteckningsgrad på minst 2,5 gånger (med undantag för år 2025 då kravet är 2,25 gånger), samt en soliditet på minst 65 procent.
Den andra betydande förändringen berör beloppsgränserna för när kommunfullmäktiges godkännande krävs vid olika åtgärder, såsom fastighetsförvärv eller större byggprojekt. Denna gräns höjs från dagens cirka 13 miljoner kronor till 700 basbelopp, vilket motsvarar ungefär 40 miljoner kronor. För åtgärder som hamnar mellan 300 och 700 basbelopp införs ett krav på att bolagsstyrelsen ska informera kommunstyrelsen skriftligt.
De ändringar som nu beslutats görs för att bättre anpassa målen till branschpraxis och för att ge bolaget mer flexibilitet i sin verksamhet, samtidigt som man säkerställer affärsmässiga principer enligt lagen om allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag.
Oljeskyddsplan för Höganäs kommun
Kommunen vill förbättra beredskapen och förmågan att snabbt och effektivt kunna agera vid en oljekatastrof. För att genomföra planen har kommunfullmäktige nu beslutat om flera ekonomiska åtgärder för 2025, inklusive inköp av en container för oljesanering, material för oljesanering och utbildningsinsatser för personalen. Dessa åtgärder syftar till att säkerställa att kommunen har rätt utrustning och kunskap för att hantera oljeutsläpp och skydda både miljön och invånarna.
Detta var bara några av ärendena som togs upp. Du kan ladda ner de kompletta möteshandlingarna , 38.3 MB. för att läsa om samtliga ärenden.
Du kan se mötet i efterhand här: