Förbud mot lustgas gör det enklare att agera
Kommunfullmäktige i Höganäs har nu fattat beslut om att införa ett förbud mot lustgas i Höganäs lokala ordningsföreskrifter. Förbudet betyder att det inte är tillåtet att använda lustgas på offentliga platser i Höganäs. Kommunens ungdomssamordnare, Rebecka Hansen, är positiv till förbudet.
– Att använda olika typer av berusningsmedel går i vågor bland ungdomar. För ett år sedan såg vi en ökning av lustgasanvändningen på ett nationellt plan och Höganäs följde den trenden. Sedan i höstas har vi däremot sett att användningen i Höganäs har minskat. Jag tror att ett förbud kan hjälpa till att ytterligare påverka i rätt riktning, säger Rebecka.
Vuxna förebilder är viktiga för unga
Att användningen har minskat i Höganäs tror Rebecka beror på ökad kunskap och medvetenhet om riskerna med att använda lustgas. Vuxna är viktiga i det drogförebyggande arbetet både som förebilder och som gränssättare. Höganäs kommun satsar på att öka kunskapen genom bland annat information på föräldramöten och utbildningar för tonårsföräldrar. Men Rebecka betonar vikten av alla vuxna, inte bara föräldrar.
– Jag är tacksam för alla viktiga vuxna som finns närvarande i ungdomars vardag. Föräldrar så klart men även all personal på skolor, fritidsgårdar, föreningar, nattvandrarna och alla ni som går en extra promenad om kvällarna. Vuxennärvaron ute i våra bostadsområden är viktig. Tillsammans skapar vi de bästa förutsättningarna för barn och unga i vår kommun, säger Rebecka.
Förbudet ger viktig signal om allvarlighetsgraden
Att lustgasanvändning är ett problem på nationell nivå råder det ingen tvekan om. Nyligen fattade regeringen beslut om att förbjuda försäljning av lustgas i berusningssyfte från och med 1 juli i år. Även det beslutet välkomnas av Rebecka.
– Strukturer som sätter gränser gör det enklare för oss alla att agera. Arbetet i Höganäs fortsätter och vi är många som finns här för att stötta både unga och vuxna som vill ha råd, stöd och information. Förbudet i Höganäs har ett viktigt signalvärde eftersom det blir tydligt för en användare att det finns risker. Men det blir även enklare att ta dialogen med våra unga och enklare för allmänheten att agera om det uppstår en situation på en allmän plats, avslutar Rebecka.
Att använda lustgas i berusningssyfte riskerar att ge allvarliga problem och skador. Här nedan är några typer av skador som kan drabba en användare:
Svimning
Att andas in koncentrerad lustgas gör att personen inte får i sig något syre, vilket leder till yrsel och risk för att svimma.
Köldskador
Lustgasen är mycket kall direkt när den lämnar tuben och kan ge köldskador. Vanliga ställen att få sådana skador på är i munnen, på händerna och i halsen. Det kan göra ont att andas och svälja. I allvarliga fall kan både luftstrupe och matstrupe skadas så illa att personen behöver intensivvård.
Nervskador
Upprepad användning av lustgas förstör vitamin B12 i kroppen. Vitamin B12 behövs för flera livsviktiga processer i kroppen, framför allt till skyddsmaterial som omger nerverna men även för att bilda nya celler. När vitamin B12 förstörs bromsas bildningen av nervceller och blodkroppar. Skadorna kan ger domningar eller nedsatt kraft i fingrar, händer, armar och ben. Det kan även leda till förlorad kontroll över blåsan och att personen kissar på dig.
En vanlig missuppfattning är att det räcker att ta vitamin B12 som tillskott för att undvika skadorna, men det stämmer inte. Lustgasen förstör all vitamin B12 i kroppen, även den som tillförs via kosttillskott och mat. Det vitamin B12 som förstörs kan inte återhämta sig – den enda behandlingen är att helt sluta med lustgas och därefter tillföra nytt vitamin B12.
Psykiatriska problem
Långvarig användning av lustgas kan leda till psykiatriska problem. Det kan ge ångest, psykos, personlighetsförändring och långvariga problem med minnet som kan likna demenssjukdom.
Blodproppar
Brist på fungerande vitamin B12 ökar risken för blodproppar i lungorna och hjärnan.
Beroende
Det finns misstankar om att lustgas kan ge ett psykiskt beroende. Det har visat sig vara svårt för vissa att sluta använda lustgas trots att personerna fått mycket allvarliga symtom.
Källa: Giftinformationscentralen.
Läs mer på Giftinformationscentralens webbplats här: Riskerna med att berusa sig på lustgas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer
Om du eller någon annan är i behov av sjukvård eller rådgivning kan du ringa något av dessa nummer
- SOS Alarm (livshotande och akuta tillstånd): 112
- Sjukvårdsrådgivning: 1177
- Giftinformationscentralen: 010-456 67 00
(måndag–fredag 09.00–17.00)
Om du hittar tuber eller ballonger
Om du hittar gastuber eller ballonger ska du lämna in den/de till närmaste återvinningscentral för säker vidarehantering av tuben. Om du inte har möjlighet att ta hand om avfallet kan du anmäla nedskräpning i kommunens e-tjänst.
Här hittar du den: Felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om du ser försäljning av lustgas
Om du ser försäljning av lustgas kan du tipsa polisen.
Formulär på webben: Tipsa polisen via webben Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Telefonnummer: 114 14
Om du ser personer som använder lustgas
Om du ser ett barn eller en ung person som använder lustgas och du vet vem personen är kan du göra en orosanmälan.
Läs mer här: Oro för barn och unga
Giftinformationscentralen
Giftinformationscentralen fick under år 2024 rekordmånga samtal om personer som missbrukat lustgas och uppger att de flesta som använder lustgas i berusningssyfte är mellan 20-30 år. Ifrån samma källa kommer även information om att allt fler yngre personer testar. 80 procent av samtalen om lustgas som Giftinformationscentralen fick från sjukvården under år 2024 rörde ungdomar i åldrarna 15-29 år.
Informationsmaterial om lustgas på svenska och andra språk finns här: Informationsmaterial om lustgas - Giftinformationscentralen
Folkhälsomyndigheten
Folkhälsomyndigheten skriver om risker med lustgas på sin hemsida.
Du kan läsa om det här: Frågor och svar om lustgas Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Håll Sverige rent
Håll Sverige rent skriver om hanteringen av lustgastuber som avfall på sin webbplats.
Läs mer här: Lustgastuber - det nya utmanade skräpet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.