Arbete med övergångar ger bättre förutsättningar för elevers inlärning

Skolorna i Höganäs ligger långt fram i sitt arbete med övergångar. Det betyder att det finns en tydlig struktur och ett genomtänkt emottagande för elever som går från förskola till grundskola eller från ett stadie till ett annat. Författaren Anna Borg håller under våren föredrag för alla förskolor och skolor i Höganäs och hon är menar att medvetenheten och det aktiva arbetet på skolorna här är unikt.

"Föreställ dig att du har möten i sex olika lokaler varje dag, fem dagar i veckan. Mellan mötena ska du både förflytta dig och byta anteckningsblock och böcker att ta med dig. Personerna som håller i mötena gör det på helt olika sätt och ställer dessutom olika höga krav på hur förberedd du ska vara. Alla möten börjar olika tider varje dag och alla klockor i byggnaden går olika, men du får inte ha din egen mobil för att kontrollera tiden. Trots det är kravet på att komma i tid tydligt uttalat."

Det kan låta överdrivet men för en elev i en skola kan det vara precis så här. Författaren och utbildaren Anna Borg håller under våren föredrag för förskolor och skolor i Höganäs. Temat är den typ av förflyttningar och förutsättningar som beskrivs i texten. De kallas övergångar och forskning visar att utformandet av dem påverkar elevernas förmåga till inlärning. Påverkan kan bli negativ om övergångarna till exempel är otydliga, många eller skapar stress och osäkerhet när klockor går fel eller förväntningar är outtalade.

Höganäs skolor ligger långt fram i arbetet

I Höganäs arbetar personalen i skolorna sedan flera år tillbaka aktivt med elevernas övergångar från förskola till förskoleklass och mellan olika stadier. Det har gjort att det finns en hög medvetenhet även om övergångarna i vardagen och ett arbete pågår med dem. När vi träffar Anna Borg under en paus i föredraget för medarbetarna på Tornlyckeskolan och enheten för flerspråkighet, berättar hon att det aktiva arbetet och medvetenheten är unikt för Höganäs skolor. När hon håller föredrag runt om i Sverige är hon ofta skolornas första kontakt med forskningen om övergångar.

– Höganäs förskolor och skolor har kommit långt redan och jag hoppas kunna vara en injektion i arbetet. Jag kan hjälpa till att ge svar på frågan varför de ska fortsätta att arbeta med det här, genom att visa forskningen och förklara hur hjärnan utvecklas och varför det kan bli för utmanande för eleverna, säger Anna.

Stort intresse för att arbeta med övergångar

Anna Borg håller under våren föredrag för både förskolor och skolor i Höganäs. Inför föredragen har Anna en avstämning med varje skola om hur arbetet ser ut idag och om de ser några särskilda utmaningar i elevernas vardag.

– Vid avstämningarna har jag mött väl förberedda verksamheter som visar ett stort intresse för att arbeta med övergångar. Under föredragen har jag har fått en del utmanande frågor men de har varit konstruktiva och jag upplever en vilja att förstå. Det är jätteroligt, avslutar Anna.

Skillnaden mellan en förändring och en övergång

En förändring är något som kan ske spontant och kan vara svår att styra över, medan en övergång är något planerat. En övergång sker när eleven går från förskolan till grundskola men det sker även flera gånger under en skoldag. Exempelvis sker övergångar när eleven går från en lektion till rast eller byter material, lärare eller klassrum mellan två skolämnen.

Om Anna Borg
Anna Borg är legitimerad lärare, specialpedagog, tidigare rektor och chef för elevhälsa. Hon är anknuten till Center of Neurodevelopmental Disorders vid Karolinska Institutet (KIND) i Stockholm. Anna utbildar skolpersonal inom grund- och gymnasieskola.
Mer information om Anna Borg: Karolinska institutet - Anna Borg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om förskolor och skolor i Höganäs
Läs om förskolor i Höganäs här: Förskolor
Läs om grundskolor i Höganäs här: Grundskolor
Läs om Höganäs gymnasieskola Kullagymnasiet här: Kullagymnasiet

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: