Arbete pågår med utbildningsinnehållet till den nya gymnasieskolan
Byggnaden ska uppföras, platsen är beslutad, arkitekter skissar på förslag på utformning. Men vad ska den nya gymnasieskolan i Höganäs erbjuda våra ungdomar för utbildningsmöjligheter? Ett arbete är inlett kring vad som kan göra de nuvarande programmen ännu mer attraktiva och vad som skulle kunna adderas till utbildningsutbudet.
Gymnasieutredning har kartlagt faktorer
I juni år 2024 fattade kommunfullmäktige i Höganäs beslut om att en ny gymnasieskola ska byggas. Under hösten blev det klart att placeringen av den nya byggnaden kommer att vara vid busstorget på platsen där Höganäs kommuns teknik- och fastighetsförvaltning har kontor och Folktandvården har lokaler. Nyligen fattade Höganäs kommun beslut om att utlysa en arkitekttävling där tre arkitektbyråer får möjlighet att komma med förslag på hur den nya byggnaden ska utformas.
Men hur blir det med utbildningsinnehållet i byggnaden? Vilka program, inriktningar och profiler ska erbjudas?
Strax före jul presenterade utbildningsförvaltningen en gymnasieutredning för utbildningsnämnden. Utredningen har sin grund i statistik, utredningar och undersökningar men även trender, prognoser och andra typer av omvärldsanalyser. Den innehåller en kartläggning av olika faktorer som styr elevers val av program och skola och ger en bild av hur framtida behov av utbildningar kan komma att se ut.
Tre utvecklingsområden undersöks närmare
När utbildningsnämnden hade tagit del av gymnasieutredningen före jul år 2024 gav nämnden utbildningsförvaltningen i uppgift att fortsätta att undersöka tre områden:
- Möjliga lösningar för att eventuellt kunna starta ett attraktivt framtida vård- och omsorgsprogram på Kullagymnasiet och samtidigt undersöka eventuell samverkan med vuxenutbildningen.
- Möjligheterna att på befintliga program erbjuda lokalt förankrade profiler och komma med förslag.
- Om lärlingsutbildning skulle vara möjligt att erbjuda, i så fall vilken/vilka, samt för- och nackdelar med lärlingsutbildning på Kullagymnasiet.
Workshop med Kullagymnasiets personal
När de tre områdena nu ska undersökas mer på djupet involveras de som arbetar närmast våra gymnasielever – lärare och annan personal på Kullagymnasiet. Under mars genomfördes en workshop med målsättningen att ta tillvara på erfarenheter och kunskap samt fånga in idéer och tankar. Syftet är att börja forma en bild av hur den nya gymnasieskolan och dess programutbud kan göras ännu mer attraktivt för gymnasieelever.
Elever, näringsliv och förvaltningar involveras
Arbetet med de tre områdena sträcker sig över hösten och efter det siktar utbildningsförvaltningen på att kunna redovisa en riktning framåt. Under processen kommer, förutom personal på gymnasieskolan, både elever, det lokala näringslivet och andra förvaltningar att involveras.
Läs mer här
På den här sidan kan du läsa mer om beslutet att bygga en ny gymnasieskola i Höganäs: Kullagymnasiets nya byggnad