Svanshall och Skäret

Svanshall och Skäret ligger vackert beläget på östra sidan av Kullahalvön intill Skälderviken.

Korsvirkeshus med halmtak, trädgård, sommar

Svanshall
Den lilla havsbyn Svanshall, belägen på östra sidan av vår halvö har mycket att erbjuda. Här finns inte så många sommarboenden vilket gör att husen även under det mörka vinterhalvåret är fyllda av ljus och liv. Stenbrott, ridverksamhet, en levande hamn, en egen restaurang och ett litet sjöfartsmuseum. Det lilla samhället utstrålar värme och gemenskap och byborna som bor där kallar det lilla Bullerbyn där alla barnen leker med varandra trots åldersskillnad.

Svanshall är en fiskeby inom tätorten Jonstorp. Närmsta byn söderut är Jonstorp och norrut ligger byarna Skäret och Arild. Svanshall omges av vacker natur och nordväst om samhället finns ett naturreservat.
Husen i byn är till större delen gamla trähus med typiska kulörer. Här finns ett aktivt fiskeläge med restaurang alldeles nere i hamnen. Sedan 1800-talet bedrivs fiske parallellt med jordbruk. Spår av detta kan hittas vid hamnen där den gamla "tjärkokaren" står. Den användes förr av byborna för att tjära fiskegarnen. Idag har Svanshall ett eget sjöfartsmuseum vid hamnen.

Skäret
På Skäret hittar du det kända caféet Flickorna Lundgren som Gustav VI Adolf ofta besökte.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: