Paret som byggde sitt drömhus

Paret Mark Denny och Lotta Belin bor sedan 2017 i sitt nybyggda hus i Arild. Att det blev en flytt hit efter 20 år i Helsing­borg var ingen slump. Lotta är uppväxt på Skäret och Mark besökte kommunen första gången redan 1986.

Mark och Lotta framför sitt hus

– Jag kommer från Australien och det var där jag och Lotta träffades. Vi flyttade till Sverige och mitt surfintresse ledde mig till Mölle. Jag var en av de första surfarna i Mölle på den tiden och folk då förstod nog inte riktigt vad jag gjorde ute i havet när det var blåsigt och vågorna höga. Nu bor vi idealiskt. Jag har några få meter ner till havet och vi har fått australienska grannar som också delar mitt intresse för surfing. Kullabygden är Australien i miniatyr. Miljön och havet påminner om den jag är uppväxt i på andra sidan världen, säger Mark.

Nöjda med sitt första husprojekt

När deras två barn flyttade hemifrån kändede att tiden var inne att hitta ett nytt boende. Och när den lediga tomten dök upp såg de sin chans att skapa sitt drömhus. Tillsammans med en husarkitekt har de designat villan ut- och invändigt. Inne i huset möts vi av en lång hall, ett rymligt kök, det är högt till tak och finns stora fönsterpartier.

– Huset påminner om villorna som finns på Australiens sydkust. Kontakten med Höganäs kommun har varit mycket bra. Vi har fått snabba och konkreta svar på vad vi behöver korrigera. Kommunen har inte varit fyrkantig i sin hantering av vårt ärende, tvärtom om så har de sett till möjligheter och hittat lösningar.

Driver företag hemifrån

Mark och Lotta tycker att de fått ett fint välkomnande av sina grannar och de har fått en bra start på livet i Arild. Mark är VD och delägare av Alfatest, där även Lotta jobbar med ekonomi och administration. De tycker att Höganäs geografiska läge är bra och möjliggör en kombination av ett rikt frilufts­­liv och arbete.

– Vårt företag åker jorden runt och besiktar fartyg. Kollar att det är i bra skick och lagar de brister vi stöter på. Höganäs är en bra plats att driva företag i. Vi har bra fiber­nät som gör det möjligt att jobba från hemmet. Det är även nära till större städer, flygplatser och motorvägar. Kommunen har företagsträffar som jag varit på. Där kan jag träffa andra företagare och även få ett ansikte på kontaktpersoner i kommunen. Att vi kan bo och jobba i Kullabygden är lyx för mig. Att även våra barn trivs bra här när de hälsar på, gör det såklart ännu bättre, säger Mark.

– Man brukar säga att det krävs tre husprojekt för att lära sig alla stegen i hur det går till att bygga nytt. Mark är redan sugen på att starta ett nytt projekt, men jag är nog inte lika intresserad av det just nu, avslutar Lotta.

För paret återstår det nu att måla huset utvändigt, få upp staket och plantera växter på tomten. När det är klart så anser de att deras husprojekt nått sitt mål. Ett projekt som de tycker har varit roligt och lärorikt.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: