Information om coronavirus (covid-19)

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19.

Information om coronavirus (covid-19)

Nu gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19.

Paret som valde att bo nära fritiden

Vi är varandras lekkamrater! Så säger makarna Sofia och Kristofer om sitt gemensamma intresse för en aktiv livsstil. För åtta år sedan insåg de att de hade ett val, att bo nära jobbet i storstaden eller flytta för att bo nära fritiden. De valde fritiden och flyttlasset gick till Mölle.

Omställning från att ha bott i en lite större stad till Mölle beskriver Kristofer som ”sjukt enkelt”, som att komma hem och kunna andas. Kristofer hade dessutom anknytning till Kullabygden sedan tidigare då han jobbade som dyk- och klätterinstruktör under större delen av 90-talet. Även för Sofia var valet enkelt, för att inte säga efterlängtat:

– Jag kommer ursprungligen från Nyhamnsläge och Mölle och Kullabygden har alltid legat mig mycket varmt om hjärtat. Efter skolan reste jag en del. Jag flyttade runt och pluggade, men hade alltid en tanke på att om jag någon gång skulle rota mig så skulle det bli i Mölle, berättar Sofia.

Prioriterar det som är viktigt

Och det var i Kullabygden, för snart 15 år sedan, hon träffade Kristofer. Han som skulle bli hennes blivande man, han som var precis som hon - lika pigg på att vara ute i natur och mark och ute till havs. Deras aktiva livsstil har inte minskat med åren och de gör mycket saker ihop för de är som de säger varandras bästa lekkamrater. Favoritsporterna just nu är mountainbike, surfing, surfski, skateboard och löpning.

– Det är självvalt att vi inte vill jobba för mycket utan att vi hellre prioriterar det som vi tycker är viktigt. Tack vare att vi är två blir det enkelt att leva den livsstil som vi lever. Vi lägger inte pengar på en ny TV eller ett tjusigt kök och det är inget vi saknar heller, säger Kristofer.

Intressena runt husknuten

Trots att familjen utökats med två barn, Myra 6 år och Froste 4 ½ år har det inte blivit mindre tid till intressena. Något som familjen tackar flytten för.

– Det är en stor fördel att ha tillgång till sina intressen och fritidsaktiviteter alldeles utanför knuten. Vi har ingen ställtid, allt ligger nära. Vi har fem minuter till havet och det är 200 meter till perfekta stigar för cykling. Det är så mycket enklare att få tid till att göra allt det som vi tyckerom i vardagen, tack vare att vi bor där vi bor, berättar Sofia.– Barnen älskar Kullaberg och känner till platserna runtomkring.

Efter jobb och skola ser vi till att göra något kul ihop med barnen. Det kan vara att gå på promenad eller bygga kojor. På helgerna händer det att vi går iväg och klättrar på berget och tar med fika. Det är det som är det mest fantastiska med Kullaberg, möjligheterna att prova på mycket utan att det blir ett stort projekt, säger Sofia.

Mölle året om

Många förknippar Mölle med aktiviteter på sommaren, för Sofia och Kristofer är det snarare tvärtom.

– Minst aktiviteter gör vi faktiskt på sommaren för då är det för varmt. Men vårt hem fungerar nästan som ett vandrarhem för vänner och släkt under den tiden. Alla vill vara här då. Vad många inte vet är att det faktiskt är ännu bättre här under andra delar av året än sommaren. Försäsongen och våren är magisk och definitivt bästa tiden för mountainbike. Och inget slår att vara ute och paddla till havs när det är lite småstormigt på hösten, berättar Sofia. Vi har något vi kallar lördagsklubben där fyra familjer träffas varje lördag mestadels under höst, vinter och vår. Vi hittar på olika saker som att grilla, åka pulka och annat kul.

Alla sinnen är med

–Vi kommer otroligt nära djurlivet och ser ofta tumlare och sälar när vi är ute till havs. Jag gillar hur kristallerna i den solvarma klippan känns mot fingrarna när jag klättrar, hur gummit i däcken letar efter grepp på hala rötter när jag cyklar och inte minst upplevelsen av att hitta fart bland vågtoppar och dalar när jag är ute och paddlar surfski en stormig dag på havet. Jag vill lära mig förstå hur vågorna beter sig i den ständigt föränderliga berg- och dalbana som havet är. Det är klart beroendeframkallande att vara så fokuserad och ha alla sinnena med samtidigt, avslutar Kristofer.

Sidansvarig: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: