Energi- och klimatrådgivning
Genom ett samarbete mellan de sex kommunerna Båstad, Höganäs, Helsingborg, Åstorp, Bjuv och Ängelholm kan du få oberoende energi- och klimatrådgivning utan kostnad.
Kontakta energi- och klimatrådgivningen
Höganäs kommunala energi- och klimatrådgivning finansieras till största delen av Energimyndigheten. Klimatrådgivaren når du via Helsingborgs kommuns hemsida.
Energi- och klimatrådgivning - helsingborg.se
Från rådgivaren kan du få gratis tips och råd på hur du kan minska din energianvändning och vilken uppvärmning som passar bäst för just dig. Detta gäller både om du bygger nytt eller redan har ett uppvärmningssystem som kanske behöver ersättas.
Privatpersoner, ideella organisationer och föreningar, samt små och medelstora företag erbjuds kostnadsfri energi- och klimatrådgivning. Den kommunala rådgivaren som lämnar opartisk och oberoende information, är kunnig inom klimatfrågor, energisystem och den enskildes energikonsumtion. Rådgivarens roll är att se till just din situation och ge dig underlag för hur du kan bidra till ett hållbart samhälle.
Din energi- och klimatrådgivare är placerad i Helsingborg. Det finns även möjlighet att boka tid för rådgivning via servicecenter i Höganäs stadshus. Om du driver ett mindre företag kan vi komma och besöka dig på plats.
Varje kilowattimme räknas
Just nu är energisituationen i Sverige och Europa kraftigt ansträngd. Det finns också en risk för att elen inte räcker för vissa timmar i vinter. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. På Energimyndighetens hemsida hittar du information om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra.
Tips från rådgivaren
Tips från rådgivaren: sänk elkostnaderna redan idag
Energi- och klimatrådgivaren ger tips och råd kring hur du kan sänka elkostnaderna på sikt, men du kan redan idag börja spara. Förutom att se över vad du har för elavtal, kan du till exempel spara på varmvattnet och sänka temperaturen i din bostad.
Klimatrådgivaren tipsar: så kan du minska dina elkostnader - helsingborg.se
- Skölj inte disken under rinnande varmt vatten.
- Använd lågenergilampor i belysning utomhus.
- Använd inte köksfläkten i onödan under den kalla årstiden, eftersom den suger ut stora mängder varm luft.
- Byt ut gamla bimetalltermostater mot ett modernt styr- och reglersystem. Ett bra reglersystem utnyttjar passiv solvärme och värme från maskiner och människor. För varje grad lägre genomsnittlig temperatur sparar du omkring fem procent av ditt uppvärmningsbehov.
- Vädra snabbt med korsdrag. Om du har direktverkande el med termostater på radiatorerna, stäng av dessa under tiden du vädrar och cirka en halvtimme efteråt.
- Håll dörrar stängda till kallare utrymmen. Låt inte fönster stå på glänt.
- Fäll ner persienner och dra ner rullgardiner på natten. Dra upp dem på dagen för att ta vara på solvärmen.
- Ta bort elementskydd under vinterhalvåret för att inte hämma strålningsvärmen.
- Blockera inte radiatorerna med möbler.
- Byt dåliga tätningslister i dragiga fönster och dörrar.
- Tilläggsisolera ditt vindsbjälklag.
- Montera in treglasfönster, alternativt montera en tilläggsruta.
- Om du har glaspartier vid din ytterdörr, täta runt dessa och sätt eventuellt dit en tilläggsruta.
- Tilläggsisolera gamla ytterdörrar, garagedörrar och dörrar till uteplatser. Isoleringen i dessa är ofta mycket dålig.
- Täta och isolera eventuella vindsluckor. Kalla ytterhörn och golvsocklar behöver ofta tätas.
- Sätt upp staket, häckar eller liknande utomhus för att hämma stark vind.