Bygga som företagare

Har du planer på att etablera ditt företag i Höganäs kommun kan du behöva söka bygglov eller göra en anmälan. Även du som redan har ett företag kan behöva söka bygglov eller göra en anmälan för vissa åtgärder.

Behöver du stöd i bygglovsfrågor?

Då välkomnar Höganäs kommuns bygglovschef Damir dig till drop in-besök varje måndag mellan klockan 08.00 och 09.00. Drop in-tiden äger rum under morgonen så att du slipper åka ifrån din arbetsplats mitt på dagen.

Besöken äger rum på Stationshuset, järnvägsgatan 9 i Höganäs. Fösta tillfället är måndagen 14 oktober.
När du kommer till Stationshuset mellan 08.00 och 09.00 anmäler du att du är på plats genom att söka upp Damir via datorn i entrén.

Under träffen kommer du och Damir att sitta ner tillsammans för att hitta lösningar för dig. Här kan du passa på att ställa frågor, prata om bygglovsprocessen eller bolla idéer om hur man hade kunnat gå tillväga om du har planer på att bygga ut eller bygga nytt. Vi vill göra det enkelt för dig att få stöd och kunskap om du går i byggtankar.

I de flesta fall behöver du bygglov för att bygga nytt, ändra en byggnad eller dess användning. Ska du riva en byggnad behövs rivningslov.

Vi rekommenderar att du alltid kontaktar oss på Bygglovsavdelningen inför ändring av byggnad eller användningssätt eftersom det oftast krävs att du gör en anmälan eller ansökan.

Ofta när man ska starta ett företag så kan det beröra flera olika kommunala verksamheter. Är det en verksamhet du ska starta kan det kräva både tillstånd och bygglov. Då erbjuder Höganäs kommun företagslots. Det är en kostnadsfri tjänst med syftet att göra det enklare att starta och driva företag i Höganäs. Mer om företagslotsen kan du läsa här -Företagslots – Höganäs kommun (hoganas.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lokaler och verksamheter

Lokaler är byggnader och utrymmen som är avsedda för annat ändamål än bostad.

Bygglov behövs exempelvis för att:

  • Bygga ny lokal
  • Bygga till en lokal
  • Ändra användningssätt av en lokal
  • Ändra en byggnads yttre utseende
  • Bygga en komplementbyggnad till lokalen
  • Riva en byggnad eller en del av byggnad
  • Sätta upp en skylt på byggnaden

Anmälan behövs för att:

  • Ändra bärande konstruktion
  • Ändra planlösningen avsevärt
  • Installera eller väsentligt ändra hissar, eldstäder, rökkanaler, anordningar för ventilation, vatten- och avlopp eller ändra brandskyddet väsentligt

När krävs det bygglov i olika branscher?

För att exempelvis bygga nya butiker, inreda befintliga hus som tidigare varit något annat, dela upp en butik i flera butiker behöver du söka bygglov.

För att exempelvis bygga nya kontorshus eller för att bygga till eller ändra fasader på befintliga byggnader behöver du söka bygglov. Eller inreda byggnader till kontor som tidigare använts till något annat.

För att exempelvis uppföra nya byggnader, bygga till eller starta en restaurang i en lokal som tidigare använts till något annat behöver du söka bygglov för. I vissa fall behövs även bygglov för uteservering.

Du behöver bygglov för att bygga nya skolor/förskolor eller för att inreda en befintlig lokal till skola/förskola som tidigare använts till annan verksamhet.

Om du startar ett industri- eller tillverkningsföretag kan du behöva bygglov för att starta i en byggnad som tidigare använts till något annat. Du kan också behöva bygglov om du gör ändringar i en lokal där du redan har tillverkning.

Tips och råd

När du startar en ny verksamhet eller ett nytt företag finns det vissa delar vi tittar på i bygglovet. Verksamheten ska uppfylla vissa krav som till exempel tillgänglighet, lämplighet och parkeringsplatser. Det finns även en del andra krav man ska uppfylla som du kan läsa om nedan.

Vid ansökan om bygglov kontrolleras att byggnaden uppfyller kraven för tillgänglighet. Vi tittar så att lokalen/byggnaden uppfyller bestämmelserna om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

När vi handlägger bygglovet ingår det att bedöma om byggnaden är lämplig för sitt ändamål. Syftet med detta är att skapa en bra miljö att vistas och arbeta i och för att värna om eventuella kulturhistoriska intressanta byggnader.

Parkeringsplatser är viktigt för de flesta verksamheter. Det gäller att ta fram tillräckligt med parkeringsplatser inom den egna fastigheten för kunder/besökare och anställda. Viktigt att tänka på är att det ska finnas parkeringsplats för personer med nedsatt rörelseförmåga tillräckligt nära ingången. Vid skolor och förskolor ska det även finnas en fungerande lösning för att kunna hämta och lämna på ett säkert sätt.

Den 1 januari 2025 träder en ny EU-lag i kraft. Uppvärmda byggnader som inte är bostadshus och som har fler än 20 parkeringsplatser ska ha minst en laddningspunkt för elfordon.

Det nya EU-direktivet ställer nya krav för laddning på parkeringsplatser och berör de flesta kommersiella aktörer, till exempel idrottsarenor, köpcentrum och liknande besöksmål.

En kommersiell aktör med minst 20 parkeringsplatser måste senast den 1 januari 2025 ha installerat minst 1 laddningspunkt.

Många vill gärna placera kiosker, uteserveringar, återvinningsstationer och så vidare på mark som är avsett för något annat enligt detaljplanen. För sådana projekt kan du söka om att få tidsbegränsat bygglov.

Du behöver bygglov för att sätta upp skyltar på fasaden.

Vilka andra tillstånd än bygglov kan behövas?

Du kan även behöva tillstånd från andra myndigheter än bygglovsavdelningen när du vill starta eller ändra en verksamhet läs mer här - Tillståndsguiden – Höganäs kommun (hoganas.se)

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: