Tillbyggnad
Att göra en tillbyggnad kräver oftast bygglov. En tillbyggnad är när du ökar en byggnads volym åt något håll, antingen uppåt, nedåt eller åt sidan.
- bygga ut eller bygga till befintlig byggnad
- bygga ovanpå befintlig byggnad
- bygga ut byggnader utan väggar, exempelvis carport eller större skärmtak.
Dessa handlingar behöver vi för att kunna handlägga ditt ärende
Nybyggnadskartan visas hur du får bygga på tomten. Där står bland annat fastighetsgränser, fastighetens mått, bestämmelser från detaljplanen. Den visar även de byggnader som redan finns på tomten och anslutningspunkter till vatten, avlopp, el och liknande.
Nybyggnadskartan behövs när det är en volymökning på huset eller komplementsbyggnaden, såsom nybyggnad och tillbyggnad. På nybyggnadskartan ritar du in var på fastigheten du planerar att bygga.
Fasadritningar beskriver byggnadens utvändiga utseende från alla väderstreck som åtgärden berör. På fasadritningar ska exempelvis marknivåer redovisas liksom materialval och kulör(er) för aktuella fasader.
Fasadritningen ska:
- vara i skala 1:100
- beskriva alla fasader som bygglovet gäller
- ha både nuvarande och blivande marklinjer ut till tomtgräns utritade – om markhöjderna kommer att förändras
- namnge de olika fasaderna, till exempel ”fasad mot syd”
En planritning visar byggnaden ovanifrån med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner, med mera. Varje våning visas separat, till exempel entréplan, övre plan och källarplan.
En planritning är en måttsatt ritning som ska
- vara i skala 1:100
- visa rumsindelningen sett uppifrån.
- tydligt visa hur dörrar och fönster är placerade. Samma gäller för trappor och andra nivåskillnader.
Om du saknar planritning över ditt hus kan du i många fall hitta den i vårt ritningsarkiv eller få hjälp av vårt service center att ta fram dem.
En sektionsritning visar en genomskärning av byggnaden från sidan.
Sektionsritningen ska:
- vara i skala 1:100
- måttsättas så att rumshöjderna och byggnadshöjden framgår.
Byggprojektets tekniska lösningar och viktiga byggnadsdetaljer ska antingen visas i konstruktionsritningar eller beskrivas i en konstruktionsbeskrivning. Exempel på konstruktionslösningar vi vill ha in är grundläggning, bärande stomme och takkonstruktion.
Alla ärenden är unika, därför kan vi behöva fler handlingar för att kunna ta beslut. I så fall kontaktar vi dig när vi fått din ansökan.
Osäker på om detta gäller dig?
Titta i din detaljplan för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill bygga.
Ja, ta mig till kommunens detaljplaner Öppnas i nytt fönster.
Läs mer i bygglovsprocessen Öppnas i nytt fönster.
Läs mer om strandskydd Öppnas i nytt fönster.
Läs mer på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vi hjälper dig - följ checklistan
Vi har tagit fram en checklista för att underlätta ditt ärende. Du kan enkelt följa stegen i checklistan .
För nästan all bebyggelse i Höganäs finns det detaljplaner som visar hur mark och vatten får användas i kommunen. Titta i detaljplanen vad som gäller i ditt område innan du planerar för det du vill bygga. Du kan själv söka fram din detaljplan i en digital karta.
På nybyggnadskartan ritar du in tänkt placering för det du vill göra, sett ovanifrån. Du måste ha en nybyggnadskarta från kommunen som underlag. Tänk på att den ska vara nog måttsatt från fastighetgränserna och eventuell befintlig byggnad
Beställ din nybyggnadskarta här -> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Handlingar ska vara fackmannamässigt utförda. Det innebär exempelvis att ritningar ska vara skalenliga och måttsatta. De får inte vara ritade i perspektiv. Du behöver plan-, fasad-, sektions- och konstruktionsritning. Se ritningsexempel högre upp.
Om du känner dig osäker kan det vara en bra idé att anlita en sakkunnig, exempelvis en arkitekt. Då blir handlingarna korrekta från början och du får en snabbare och smidigare handläggning.
Om din tillbyggnad ska användas som bostadshus måste du anlita en kontrollansvarig.
Du anmäler kontrollansvarig i e-tjänsten när du ansöker. Eller via den separata e-tjänsten Anmälan kontrollansvarig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Tänk på att du ska ha en överenskommelse med den kontrollansvarige som du anmäler i ditt ärende.
Certifierade kontrollansvariga hittar du på Boverkets webb. Öppnas i nytt fönster.
Ska din tillbyggnad användas som bostad eller vara isolerad behöver du behöver ta fram en kontrollplan. Kontrollplanen är till för att säkerställa att bygget blir korrekt utfört och att det kommer att hålla över tid. Kontrollplanen ska även säkerställa att bygget inte orsakar faror för dig och din omgivning. En korrekt ifylld kontrollplan är nödvändig för att din bygglovsansökan eller anmälan ska gå igenom.
Jag vill läsa mer om kontrollplan -> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nu har du gjort allt du behöver för att kunna göra en ansökan, det gör du enklast via vår e-tjänst
Ja, ta mig till e-tjänst -> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.