Dagvatten

Dagvatten är till största delen regnvatten som samlas vid nederbörd. Det tillhör kategorin avloppsvatten vilket ofta skapar missförstånd om att det innehåller lika mycket föroreningar som spillvatten, men så är inte fallet.

Dagvatten tillhör kategorin avloppsvatten tillsammans med spillvatten, det vill säga förbrukat och förorenat vatten som kommer från disk, dusch och toalett. Att dagvatten och spillvatten båda går under benämningen avloppsvatten skapar ofta missförstånd om att dagvatten innehåller lika mycket föroreningar som spillvatten, men så är inte fallet.

Här reder vi ut begreppet dagvatten, berättar om kommunens hantering av det och ger svar på några av de vanligaste frågorna vi får om dagvatten.

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från ytor såsom hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar. För att undvika översvämningar samlas det i särskilda dammar, diken och brunnar för att sedan ledas ut i havet och åter bli en del av vattnets kretslopp.

Avloppsvatten är ett samlingsnamn för dagvatten och spillvatten. Ofta pratar man om avloppsvatten i vardagen när man egentligen menar spillvatten, det vill säga förbrukat och förorenat vatten som kommer från disk, dusch och toalett. Spillvatten måste renas innan det släpps ut i naturen och leds därför till reningsverket via ett avloppssystem.

Dagvatten är regn eller is som smält, det vill säga vatten som kommer från kretsloppet och inte är förbrukat av oss människor. Beroende på vilka markytor dagvattnet passerar kan det innehålla föroreningar och behöva renas för att inte påverka vattenmiljöer negativt. Men det innehåller inte samma typer av föroreningar som finns i spillvatten. Dagvatten renas i exempelvis dagvattendammar eller tekniska eller biologiska filteranläggningar innan det släpps vidare till naturen.

Hur mycket dagvatten som uppkommer på en plats beror på nederbörd, infiltrationsmöjligheter och avdunstning. Markytans egenskaper spelar även en stor roll för dagvattenmängden.

Markytor som är bra på att släppa igenom vatten bidrar till att minska uppkomsten av dagvatten. På dessa platser tränger vattnet igenom jordlagren så att vattnet cirkulerar vidare i det naturliga kretsloppet.

Asfalt, hustak och berg är exempel på markytor som är dåliga på att släppa igenom vatten och som bildar mer dagvatten. Ett bebyggt område med bostäder, gator, parkeringsplatser och stenläggningar behöver därför ett system som leder bort vattnet från platsen, så att det via havet återigen kan bli en del av vattnets kretslopp.

En dagvattenanläggning är ett anlagt område som ska ta hand om platsens dagvatten. Det finns anläggningar med två olika funktioner:

  1. Fördröjning av vattenflöden – Anläggningar som är utformade för att fördröja vattenflöden vid kraftigt regn och placeras där dagvattensystemet behöver avlastas, till exempel vid områden med översvämningsrisk.
  2. Rening av dagvatten – Anläggningar som renar dagvatten och som är placerade i slutet av ett dagvattensystem.

Dagvattendammar används som ett steg i ett dagvattensystem och det är där vattnet renas innan det leds vidare ut i vattnets kretslopp.

Dagvattendammar kan utformas på många olika sätt. Generellt består de av en djupare del för rening av partiklar, medeldjupa partier med vattenspegel och grundare partier med filtrerande vegetation.

Under de senaste åren har skyfall lett till stora översvämningar och skador i flera städer, både i Sverige och övriga världen. Klimatförändringen förväntas leda till flera och kraftigare skyfall som ställer nya och högre krav på planering och säkerställande av ytliga avrinningsvägar för den stora mängden vatten som kommer vid ett skyfall.

Nej, det finns det inte. Dagvatten måste ledas ut i havet för att återigen bli en del av vattnets kretslopp. För att ta hand om de stora mängder dagvatten som uppstår i till exempel ett bostadsområde arbetar vi på olika sätt för att ta hand om vattnet innan det leds ut i havet. Genom att anlägga dagvattendammar och diken samlar vi upp vattnet och fördröjer dagvattenmängden. En liten del av dagvattnet i dessa dammar och diken avdunstar eller tränger ner i jorden, men det är sammanlagt en för stor mängd för att allt dagvatten ska kunna göra detta. Därför behöver det ledas vidare ut i havet.

Att efter rening leda ut dagvatten i havet är en vedertagen metod för kustkommuner. I Höganäs kommun leds dagvatten ut i Öresund och Skälderviken, som båda har en god ekologisk status. Det finns kommuner som jobbar med alternativa metoder, men med hänsyn till kostnader och miljöpåverkan bedöms vår metod för hantering av dagvatten vara den mest lämpade för vår plats.

Beroende på vilka markytor dagvattnet passerar kan det innehålla föroreningar och behöva renas för att inte påverka vattenmiljöer negativt. Detta görs i exempelvis dagvattendammar eller tekniska eller biologiska filteranläggningar innan det släpps vidare till naturen.

Tre saker du kan göra för att bidra till ett renare dagvatten

  • Kasta skräp som fimpar, snus och tuggummi i en papperskorg – de ska aldrig slängas på marken.
  • Rengör bilen i en tvätthall där det finns brunnar som tar hand om det smutsiga vattnet.
  • Undvik ogräsmedel och bekämpningsmedel på din tomt. Det följer med regnvattnet ner i brunnarna.
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: