Friskt vatten, rena hav och sjöar

Med enkla handlingar i vardagen hjälper du till att bidra till friskt vatten, rena hav och sjöar. Här kan du läsa om dagliga rutiner och vanor som du kan förändra eller förbättra för att bidra.

Se till att inga miljöfarliga ämnen hamnar i avloppet, som målarfärg, kemikalier, lösningsmedel eller läkemedel. De kan innehålla ämnen som tar död på de snälla bakterierna som hjälper oss att rena avloppsvattnet. Farligt avfall ska lämnas till miljöstationer eller återvinningscentraler.

Välj biltvätten så räddar du naturen från farliga ämnen. Du ska aldrig tvätta bilen hemma på gatan, då rinner smutsvattnet rakt ut i närmsta vattendrag. På biltvätten finns speciell utrustning som renar vattnet från oljerester, tungmetaller, föroreningar, kemikalier och tensider. Välj helst en miljöcertifierad biltvätt. Ett tips är att passa på att tvätta bilen när du tankar. Om du inte har tillgång till en biltvätt så är det minst dåligt att tvätta bilen på en gräsyta.

Det minskar mängden bromerade flamskyddsmedel (kemikalier som används i produkter såsom plaster, textilier och elektronisk utrustning) som du får i dig via inandningsluften och som kan vara hälsofarliga. Det minskar även mängden miljögifter som spolas ner med skurvatten och därefter kommer till våra reningsverk. Att dammsugarpåsen förbränns är mycket bättre för vår miljö än att det hamnar i vattnet.

Använd aldrig hobby- och konstnärsfärger som innehåller kadmium. Avloppsvattnet intill flera av landets konstskolor har förhöjda värden av kadmium som är mycket giftigt. Det finns fullgoda alternativ i handeln men hobby- och konstnärsfärger med kadmium säljs fortfarande i tusentals butiker och på internet.

Allväderskläder som har en smuts- och vattenavvisande yta på textilen kan innehålla fluorerade miljögifter, det gäller även produkter du köper för att själv impregnera. Fråga alltid efter kläder, skor och impregnering som inte innehåller polyfluorerade ämnen när du handlar.

Kranvatten är alltid bättre än vatten på flaska. Det sparar både pengar och miljö. Om du tycker att vanligt kranvatten är tråkigt kan du smaksätta det med frukter och bär eller bubbla till det med en kolsyremaskin.

Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteket.

Gör rent rätt. Du kan göra en stor insats genom att köpa produkter utan miljögifter. Välj miljömärkta produkter för både dig och ditt hem, så minskar mängden kemikalier som cirkulerar i vattnet. Kika efter Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman i butiken.

Ha allltid en papperskorg inne på toaletten. Allt som inte kan sorteras i återvinningen ska slängas i papperskorgen och inte i toaletten. Listan kan göras lång, men några vardagliga exempel är: tops, hår, tamponger, kondomer tandtrådstrassel, godispapper, tuggummi, cigaretter, snus och flytande kemikalier.

Använd tandkräm och deodorant utan triclosan. Triclosan är ett antibakteriellt ämne som reningsverken inte klarar av att rena. Tomma tandkrämstuber kan återvinnas, sorterad som plastförpackning.

Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toan. Inget annat! Skräpet orsakar dyra, besvärliga stopp i pumpstationer och ledningar. Spola absolut inte ner läkemedel eller kemikalier eftersom reningsverken inte kan ta hand om det.

Överdosera inte när du tvättar – kolla bruksanvisningen på förpackningen. Vi använder 12,5 kg disk-, tvätt- och rengöringsmedel per person och år. Då är varken bilvårds- och golvvårdsmedel, schampo, tvål eller industriella rengörings- och avfettningsmedel inräknat.

Alla kan arbeta uppströms, det vill säga minska utsläppen av miljögifter och skräp som hamnar i vårt vatten. Du kan påverka vattenkvaliteten genom att göra medvetna val som tar hänsyn till vårt vatten och vår miljö.

Våra miljöstationer och återvinningscentraler tar hand om det avloppsverken, vattenverken och naturen inte kan. Du kan göra en stor insats genom att lämna avfall som innehåller miljögifter till återvinning, till exempel nagellacksflaskor, aceton, hårsprayburkar, olja, färg, batterier, lösningsmedel elektronik och annat farligt avfall.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: