Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Flytta hit Boende

Spännande projekt på rätt läge

Det vitputsade 1,5-planshuset i modern och tidlös arkitektur i idylliska Rekekroken ligger en bit in på den 1800 kvadratmeter stora tomten. I bakgrunden skymtar havet. – Vi bor i vårt drömhus, vi har verkligen hittar vår plats i livet, säger pappa Robert Torstensson som leder in oss via entrén med sitt grå öländska stengolv. Vi fortsätter ut i en korridor som kantas av sovrum. Därefter öppnar huset upp sig med sitt luftiga, ljusa vardagsrum och kök. De stora fönstren som vetter mot havssidan bjuder på en hisnande vy över Skälderviken.

Som barn flyttade Robert runt en del i Sverige och Tyskland eftersom pappa Sverker Torstensson var en duktig hockeyspelare. Roberts bas var dock alltid i Jonstorp där släkten bodde. I ishallen fanns det en cafeteria som drevs av ett par som hade ett sött barnbarn som hette Malin. Robert tillbringade många hockeyträningstimmar i ishallen och redan då kanske ett eller annat förstulet ögonkast riktades mot Malin i cafeterian. Som 17-åring flyttade Robert till Södertälje för att spela hockey. Efter en tid valde han att satsa på studierna och började plugga till civilingenjör på KTH i Stockholm. 

Hemlängtan

Längtan ner till Kullabygden och familjen blev till slut för stark och efter avslutade studier och examen gick flyttlasset söderut igen.

– Jag köpte mitt första hus i Södåkra som ligger väldigt lantligt i Höganäs kommun. Det var ett charmigt hus från 20-talet som jag totalrenoverade med allt vad det innebär. Plötsligt en dag så stod hon där, på utestället i Helsingborg, Malin från cafeterian, och det dröjde inte länge tills hon hade flyttat in i mitt lilla hus i Södåkra. Paret trivdes i huset men när Felicia föddes 2006 började huset kännas för litet. Att huset låg nära en trafikerad väg gjorde att de började söka efter ett annat boende i Höganäs Kullabygden.

Lockande projekt

– Vid ett par tillfällen som liten var jag på besök i huset som låg på vår nuvarande tomt och när vi såg att tomten var till salu blev vi intresserade. Ritningar och bygglov för ett nytt hus var redan förberedda av ägarna, berättar Robert. Projektet var lockande men samtidigt kanske skrämmande för många, men Robert som är i byggbranschen såg möjligheten i tomtens fina läge.

I och med att alla bygghandlingarna var färdiga var det efter köpet bara att sätta igång med bygget.

– Vi slog till men gjorde en del ändringar invändigt för att anpassa huset efter våra önskemål. Vi anlitade också en landskapsarkitekt som ritade trädgården och stenläggningarna, berättar Robert. Familjen flyttade in 2006.Först året därpå var allt färdigt.

– För dig som går i tankar att bygga nytt är det viktigaste, som alltid, att tänka på tomtens läge. Arkitekterna kan ändra tomtens förutsättningar men det viktiga är att hitta en plats där du vill bo och kan trivas på. Och det har vi verkligen gjort, säger Robert.

Trygg och vacker närmiljö

– Det vi uppskattar mest med vårt nuvarande boende är att det är så bra för barnen. I Rekekroken finns verkligen en trygg närmiljö och väldigt fina omgivningar med närhet till vattnet och stor möjlighet till idrottsaktiviteter. Jag tycker att Höganäs kommun går åt rätt håll och gör mycket positivt som att satsa på idrott och skola, menar Robert.

– Vi skulle gärna se att vägen till Helsingborg blir bättre ur trafiksäkerhetspunkt. Vi skulle vilja cykla till Helsingborg, men vi saknar en säker cykelväg. Men allt annat positivt vi får ut av att bo i Rekekroken uppväger som tur är många gånger om bristen på cykelvägen. – Jag har alltid trivts i Jonstorp. För mig var det självklart att det var i den trakten jag ville bo.

Vi var överens om att våra barn ska växa upp här, fastslår Robert.

– Något jag gillar väldigt mycket med Kullabygden är kuststräckan mellan Jonstorp och Kullaberg. Hela familjen kan vandra på Kullaleden och det finns inte mycket som slår den utsikten. En annan favorit är att ta vår lilla båt som ligger förtöjd vid strandkanten nedanförhuset och åka ut längs med kustlinjen för att fiska eller ta ett dopp. Jag gillar också att jaga på mina föräldrars gårdsmarker. Här i Kullabygden har vi fantastiskt bra jakt på gås. Det blir en del golf också. Jag är medlem i S:t Arilds golfklubb sedan 1989. Både Mölle och S:t Arilds golfklubb är verkligen klubbar i världsklass, menar Robert.

Kommer att bo kvar

– Vi är väldigt nöjda med vårt hus och trivs fantastiskt bra. Som kronan på verket gifte vi oss i vår trädgård 2011. Om tio år tror jag att vi bor kvar i vårt hus. Jag har förberett för att bygga en liten lägenhet ovanpå garaget för kontor eller kanske för äldsta dottern. Sen har jag alltid någon idé om att bygga något nytt och häftigare där jag får bestämma allt själv vad gäller utformning och planlösning. Om möjligheten och tillfället skulle dyka uppkommer vi definitivt att bo kvar i Höganäs Kullabygden, avslutar Robert.

Sidan uppdaterad 2 januari 2017

Kontakt

 • Kommunikationsavdelningen
  Kommunledningskontoret
  042-33 71 00

  Centralgatan 20
  Stadshuset
  263 82 Höganäs