Höganäs - väl värt att investera i
Höganäs kommun
Start Flytta hit Karriär

Internationell skodesigner i Höganäs

Med tretton år som modedesigner i Italien i bagaget är Sofie ingen nykomling inom modedesign. Däremot har hennes värderingar om branschen under åren har förändrats. Sofie Bly, skodesignern med bas i Höganäs, satsar nu på att etablera det egna varumärket internationellt.

I Sofies showroom på Magasin 36 i Höganäs står stövletter, kängor och pumps uppradade längs väggarna. Att det är här Sofie arbetar med att ta fram kommande kollektionerna är tydligt. Mitten av rummet upptas av skrivbordet som är basen för designarbetet med dator, handritade skisser och skoläst. I högtalarna hörs jazzmusik, favoritmusiken för stunden. Att den färgstarka utåtriktade tjejen från Örebro skulle bli skodesigner beskriver hon själv som något hon halkade in på via ett bananskal.

Italien - Danmark - Höganäs

– Jag utbildade mig till modedesigner i Italien, blev kvar efter utbildningen och jobbade där som designer i drygt tio år. När jag kom hem till Sverige sökte jag jobb hos Ilse Jacobsen i Danmark. Hon gillade mig och vad jag hade gjort tidigare men sökte egentligen en skodesigner. Jag bad om en vecka för att sätta samman något, berättar Sofie. Den danska designern imponerades av vad hon såg och Sofie fick jobbet. Efter några år som anställd valde Sofie 2011 att starta eget under namnet Sofie Bly. Skillnaden mellan att arbeta med kläder och skor beskriver Sofie som enorm.

Tillverkningsprocessen är annorlunda och till skillnad från kläder innehåller skor fler komponenter som exakt måste passa ihop.

– Många säger att det är mycket svårare att arbeta med skor än med kläddesign, men för mig föll det sig naturligt och mycket lättare.

Vill kunna påverka

Designern har efter tiden i Italien varit en flitig föreläsare på bland annat skolor och pratat om modebranschens baksida, om mänskliga rättigheter som inte följs och bristen på etik och moral. För hon har ett mål med sitt arbete - att kunna påverka utvecklingen.

– Vi lever i ett samhälle där det råder en enorm slit- och slängkonsumtion. Jag vill inte medverka till ett sådant samhälle. Jag älskar att tillverka vackra skor till snygga kvinnonormen vill göra det med gott samvete. Jag ser till att skapa en produkt av hög kvalité som håller. Jag har koll på att arbetarna i Portugal och Italien, där skorna tillverkas, har bra arbetsvillkor. Lädret jag använder är 10 procent vegetabiliskt garvat läder som är bättre för miljön och utan de kemikalier ett billigt kromat läder innehåller. Det tar lite längre tid, men det är det värt. Jag tillverkar snygga skor men det är med hjärta och hjärna bakom.

Kreativ atmosfär och bra driv

Många har uppmärksammat hennes skodesign. Svenska moderådet nominerade Sofie Bly till årets Rookie 2013. Hon har också blivit nominerad till Damernas Världs Guldknappen och utsetts till årets vinnare av Guldkärnan 2013. Närmast står en internationell satsning men basen finns i Höganäs, dit Sofie med sambo och sonen Erik 2 ½ år flyttade våren 2014.

– Innan vi flyttade till Höganäs bodde vi i Ekeby. Höganäs blev det på grund av att min sambo Fredrik är uppväxt i Lerberget. Och det känns helrätt för mig att ha basen för min verksamhet här i Höganäs.

Keramiktraditionen har lockat hit konstnärer som i sin tur har tagit hit designers och andra kreativa människor. Näringslivet här har ett driv och det finns en vilja att hjälpa människor framåt. Jag är överraskad över hur väl mottagen jag har blivit i kommunen, jag har fått fantastiskt mycket uppmärksamhet. Här satsas det verkligen på individen och det råder en väldigt positiv anda.

Nära till mycket

Men det är inte bara Sofie som trivs, familjen har hittat några riktiga guldkorn under tiden i Höganäs.

– Med tanke på att Erik fortfarande är så pass liten gör vi mycket barnaktiviteter just nu och det är en fördel att bo nära så mycket. Kvickbadets lekplats är en favorit. Vi har också hunnit skaffa oss ett par favoritmatställen som vi äter brunch på varje vecka. Stor eloge också till förskolan Tellus, som Erik trivs så bra på.

Expanderingsfas

Om tre år hoppas Sofie att företagets varumärke har expanderat ut i Europa.

– Vi är just nu inne i en expanderingsfas och hoppas kunna finnas i de största och viktigaste länderna i Europa, som Tyskland och England. Jag kommer fortsätta arbeta för att skapa medvetenhet hos kunderna, avslutar Sofie.

Sidan uppdaterad 4 januari 2017

Kontakt

 • Kommunikationsavdelningen
  Kommunledningskontoret
  042-33 71 00

  Centralgatan 20
  Stadshuset
  263 82 Höganäs
 • Näringslivsavdelningen

  Centralgatan 20
  263 82 Höganäs