Unga får extrajobb i vården

Nu startar Unga i vården. Det innebär att 18 ungdomar som går i åttan och nian får arbeta extra inom äldreomsorg och LSS på helgerna.

I veckan samlades ungdomarna i stadshuset för att få en introduktion och på lördag den 1 oktober börjar de första på sina jobb.

Ungdomarna som går i åttan och nian har fått söka tjänsterna under sommaren. Ansökningsförfarandet har varit på samma sätt som till de kommunala sommarjobben med intervjuer. Två av dem kommer att arbeta inom LSS och 16 inom äldreomsorgen.

Arbetet är upplagt så att ungdomarna arbetar varannan helg, lördag och söndag, fyra timmar per dag. Arbetsuppgifterna är att ge ”guldkant” på tillvaron på våra särskilda boenden inom äldreomsorgen och våra bostäder med särskild service inom LSS. Det kan till exempel var att baka, spela spel, samtala, gå ut tillsammans eller lyssna på musik.

- Det här är en fantastisk möjlighet som jag tror mycket på. Det är jättekul för de äldre som får umgås med ungdomarna. Samtidigt vill vi ge de unga en inblick i hur det är att arbeta inom vård och omsorg inför att de ska välja gymnasieutbildning, säger enhetschef Julita Janiszewska som är projektledare.

Möjlighet att prova på yrket

Vid introduktionen i stadshuset fick ungdomarna veta lite mer om vad jobbet innebär.

- Min mentor på Lerbergsskolan berättade för klassen att kommunen sökte unga som ville jobba i vården, och sade att det var en bra erfarenhet att ha med sig. Jag tycker det ska bli kul och spännande, säger Salomon Holmqvist som ska jobba på Ljunghaga.

Ingrid Alsed och Clara Andersson ska båda jobba på Väsbyhemmet.

- Det ska bli intressant och lärorikt, och lite nervöst. Jag kanske kan gå på promenader med dem och jag tycker det är spännande att lyssna när äldre berättar sin historia, säger Ingrid Alsed.

- Jag tycker det är en bra idé, och det är kul att ha något att göra. Det är ett bra tillfälle att få prova på hur det här jobbet är, säger Clara Andersson.


Unga i vården, tre ungdomar som får extrajobb
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen