Alexandras uppdrag: Få fler att välja vårdyrket
Alexandra Bjuggelius är undersköterska på Vikhaga – men hon är också vård- och omsorgsambassadör. Hennes uppdrag är att skapa nyfikenhet och intresse för vårdutbildningar och arbete inom vård och omsorg.
– Jag gillar mitt jobb som undersköterska på ett särskilt boende och är jättestolt över det, jag skulle inte kunna tänka mig att göra något annat. Kan jag hjälpa till att så ett frö hos unga och få flera att välja vård- och omsorgsyrket så vill jag göra det, säger Alexandra Bjuggelius.
Som ambassadör, utbildad av Vård- och omsorgscollege, är hon en förebild för yrket och bidrar till framtidens kompetensförsörjning. Ambassadörerna, som finns i hela landet, ska inspirera och motivera människor i alla åldrar till att utbilda sig och välja vårdyrket. Det kan vara att så ett frö redan hos unga i sjätte klass, eller att få kollegor att vilja vidareutbilda sig.
– Den vanligaste missuppfattningen när jag pratar med unga, är att de tror vi mest byter inkontinensskydd och delar ut mediciner. Men det är en väldigt liten del av vårt jobb. Då lyfter jag fram allt det roliga som vi också gör. Att vi åker på utflykter, målar naglar, går på bio och åker till Väla med omsorgstagarna till exempel. På instagram kan man följa våra boenden och se vad vi gör.
Undersköterska – jobb med många möjligheter
Alexandra berättar också om alla olika möjligheter som finns för den som väljer att utbilda sig till undersköterska.
– Att arbeta på ett boende för äldre är bara en av 52 möjliga inriktningar, där du kan arbeta med människor från livets början till livets slutskede.
Alexandra kom själv in i yrket av en slump.
– Eftersom jag inte visste vad jag ville bli så valde jag att gå samhällsprogrammet på gymnasiet. Sen jobbade jag en sommar på Ljunghaga och det var då jag bestämde mig för att läsa till undersköterska på vuxenutbildningen. Då var jag 19 år och nu har jag jobbar här på Vikhaga i elva år.
Utbildningen till vård- och omsorgsambassadör gick hon för bara några månader sedan. Men ambassadör har hon varit länge, som handledare för praktikanter och då hon har varit ute på jobbmässor och gymnasieskolor i samband med sommarrekryteringen av vikarier. Hon är även språkombud. Utbildningarna har hon fått via Vård- och omsorgscollege.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag arbetar med människor och ger glädje till andra, både omsorgstagarna och deras anhöriga. Det krävs så lite för att göra någon lycklig, som igår när vi kastade basket tillsammans eller när det serverades dansk fläskstek som uppskattade så mycket. Det är som en av våra omsorgstagare säger: ”Det här är vår final och ni är här för att göra vår final fantastisk.”
Vad gör en vård- och omsorgsambassadör?
Du är en förebild för yrket och är en nyckel till framtidens kompetensförsörjning. Du inspirerar och motiverar människor i alla åldrar till att utbilda sig och välja att arbeta i vården. Ett sätt är att träffa unga vid skolbesök. Bland annat finns HälsoAgenterna för sjätteklassare som är i ett uppstartsskede i Höganäs kommun.
Höganäs Omsorg har vård- och omsorgsambassadörer i hemtjänsten och på särskilt boende, men det behövs fler. Utbildningen är tre heldagar via Vård- och omsorgscollege (VO-college).
Vad är Vård och omsorgscollege?
VO-college är en förening för samarbete mellan arbetsliv, utbildning och fackliga organisationer inom vård och omsorg. Vi arbetar tillsammans med målet att säkerställa och kvalitetssäkra kompetensförsörjningen nu och framåt inom vård och omsorg. Via VO-college utbildas bland annat språkombud och vård- och omsorgsambassadörer.
Det finns 22 regionala Vård- och omsorgscollege och under åren 2024-2026 har Höganäs kommun ordförandeskapet i vårt lokala college för kommunerna Helsingborg, Höganäs, Åstorp och Bjuv.
Vill du veta mer – se filmen här:
I den här filmen får du veta mer om VO-college och möta personer som har valt olika vägar inom vård- och omsorgsyrket: