Delaktighetsslingan hjälper Affärens deltagare att påverka
Vid en delaktighetsslinga väcktes tanken på att göra ett studiebesök i Landskrona. Affärens deltagare fick åka dit och se hur de arbetar i en liknande daglig verksamhet och kom hem med flera nya idéer.
Det är förklaringen till att figurerna som säljs i DV-butiken på Storgatan numera tillverkas av mer lätthanterligt flytspackel i stället för betong. De fick också tips om ljustillverkningen.
- Butiken i Landskrona är större och de tillverkar fler olika saker. Den ser mer ut som en inredningsaffär. Det blev vi inspirerade av, säger Fredrik Näsberg som är deltagare på daglig verksamhet.
Vad är en delaktighetsslinga?
Delaktighetsmodellen, DMO, är en metod för brukarinflytande som används inom funktionsstöd, i daglig verksamhet och på boenden, för att göra deltagarnas röster hörda. Det kan till exempel handla om ett problem som måste lösas. Eller om att verksamheten behöver veta vad deltagarna tycker. Det kan beskrivas som ett samtal uppdelat i fem träffar, som leds av en utbildad vägledare.
- Vi som är vägledare leder samtalen efter en viss ordning och vi gör det aldrig på vår egen arbetsplats. Medan slingan pågår är det bara deltagarna och vägledarna, och det som sägs stannar där. Vid sista samtalet är chefen med och då presenterar vi vårt förslag, berättar Anki Hellborg som är handledare i daglig verksamhet och utbildad vägledare.
Fler förbättringar
Delaktighetsslingan är brukarnas forum och utgår från deras önskemål. Modellen används nationellt och det finns många exempel på förändringar som har kommit fram på delaktighetsslingor. Ett annat exempel från Affären är utbyggnaden av toaletten, som deltagarna tyckte var trång och klaustrofobisk. Och en julfest i Tivolihuset, som en festkommitté med deltagare från alla dagliga verksamheter planerade tillsammans.
Vid ett annat tillfälle användes metoden för att lösa problemet med att det var stökigt kring mikrovågsugnarna på lunchen.
- Det är mycket lugnare nu, säger Tomas Andersson. Vi bestämde att när man har satt in sin mat i mikron så ska man gå tillbaka till sin plats och vänta där tills maten är varm.
Delaktighetsslinga – så fungerar det
Innan delaktighetsslingan startar träffas deltagarna och kommer överens om temat de ska diskutera och vem som ska och vill vara med. Därefter löper arbetet på i olika steg.
- Brukarna träffas tillsammans med vägledarna. De formulerar så kallade stafettfrågor till personalen.
- Personalen träffar vägledarna och diskuterar temat och stafettfrågorna från brukarna. De tar också fram stafettfrågor till brukarna.
- Vägledarna tar med frågorna till en andra brukarträff.
- Brukare, personal och vägledare har en gemensam träff. De tar bland annat upp alla stafettfrågor. De pratar också om hur den eventuella förändringen ska gå till och när den ska vara klar. Vid sista samtalet är även chefen med.
- Vägledarna har ett uppföljande möte med chefen efter ett par månader för att stämma av hur arbetet går.
Här kan du läsa mer om funktionstöd och daglig verksamhet i Höganäs.
