I chokladfabriken hittade Casper jobbet där han trivs och utvecklas

Att få ett riktigt jobb har länge varit Caspers stora dröm. Hos Ana Maria och Gustavo i chokladfabriken på Brännerigatan har han äntligen hittat rätt.

– Jag blev så glad när jag fick ansvaret för tillverkningen av chokladen. Då kändes det som att ni litar på mig, säger han.

Ett år har gått sedan Casper Nilsson första dagen parkerade sin skoter utanför och klev in genom dörrarna hos det lilla familjeägda företaget i Höganäs, där han hade fått en praktikplats.

– Jag har en chokladälskande familj så det passar bra, säger han och skrattar.

Mycket har hänt sedan dess. Nu visar han oss runt och berättar om alla moment i arbetet. Från att vika förpackningar till att tillverka chokladen, paketera och sälja den. Till den gemensamma städningen på fredagarna som blivit veckans höjdpunkt.

– Här trivs jag och får utvecklas. De ställer lagom höga krav på mig och jag kan alltid prata med Ana Maria om mitt arbete, säger Casper som tidigare haft svårt att hitta en arbetsplats där han känner sig helt accepterad.

På väg mot sitt mål

Det var koordinatorerna på daglig verksamhet hos Höganäs Omsorg som hjälpte Casper att ta reda på vad just han behöver och hittade den här individuella platsen, dit han kom med stora ambitioner att vilja lära sig mer. Målet är en anställning med lönebidrag.

För Ana Maria Contreras och Gustavo Marun på Höganäs Chocolate har det blivit en del av företagandet att ta emot praktikanter. Det kan vara från daglig verksamhet, Samhall eller Utvecklingscenter.

– Vi hade ingen erfarenhet av det sedan tidigare men är intresserade och upptäckte att vi är bra på det. Det har kommit naturligt. Det bästa är att se hur de växer med arbetsuppgifterna, men också som personer utanför jobbet, säger Ana Maria.

Tid, tålamod – och humor

En framgångsfaktor tror de är att praktikanterna direkt får känna att de är en del av företaget.

– De ska känna till vår story och vårt varumärke och får prova på alla arbetsuppgifter. Bäst blir det när de hittar något som passar dem och själv känner vad de är bra på. Vid introduktionen behövs tid, tålamod och gärna lite humor. Men efter det får vi mycket lojala medarbetare. Jobbet kan vara det viktigaste i deras liv, säger Gustavo.

Casper berättar hur saker snabbt ändrades till det bättre för honom.

– Jag blev mycket gladare och har inte haft migrän sen jag började här.

Störta utmaningen första dagen

Han uppskattar också att Ana Maria och Gustavo är måna om att han ska lyckas, de motiverar och har sett när det inte fungerar. Då har han fått en andra chans.

– Casper började arbeta hundra procent, men vi kom överens om att korta ner arbetstiden för att gör det enklare för honom att lyckas, berättar Ana Maria.

När vi hälsar på är han på väg mot heltid igen och berättar stolt att han precis har blivit Månadens kollega. Att hjälpa sina kolleger och påminna varandra om regler och rutiner premieras. Eftersom de arbetar med livsmedel ställs det höga krav på hygienen – vilket blev en utmaning i sig för Casper redan från första dagen.

– Jag hade en hel del piercingar och måste ta av mig alla av hygieniska skäl, även ringen i näsan som jag aldrig tog av annars. Men det gick bra!

 

Daglig verksamhet utvecklas för att möta deltagarnas behov bättre

Daglig verksamhet i Höganäs utvecklas och ställer om för att möta deltagarnas behov på ett bättre sätt, bland annat genom individuella platser på fler företag och arbetsplatser.

Har ditt företag möjlighet att ta emot en praktikant från daglig verksamhet?

Deltagaren ska kunna utföra enklare arbetsuppgifter och på olika sätt bidrag till er verksamhet. Målet är att det ska vara utvecklande både för deltagaren och företaget. Du som vill veta mer är välkommen att kontakta vår koordinator på telefon 042-33 71 00 så berättar vi mer.

Här kan du läsa mer om daglig verksamhet i Höganäs.

 

Leende ung man vid en maskin
Två män och en kvinna i en butik
Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: