Björn Höjing berättar om sitt yrke som enhetschef inom vården.

Björn Höjing berättar om sitt yrke som enhetschef inom vården.

Björn Höjing – Enhetschef inom vården

"Bra arbetsplats att vara chef på"

Jag heter Björn Höjing och är 36 år. Jag jobbar som enhetschef inom vården i Höganäs kommun. Kommunen är en spännande och bra arbetsplats att vara chef i. Här finns ett bra klimat och jag får leda enormt kompetent personal. Att jag dessutom får jobba för att göra skillnad för våra kommuninvånare gör jobbet väldigt motiverade.

Höganäs Omsorg AB lockade

Största anledningen till att jag nu jobbar i Höganäs är kommunens bolagisering av vård och omsorg. Det har fört ihop det bästa av de båda världarna. Hjärtat från kommunen och snabbare beslutsvägar från det privata. De första tre åren i mitt yrkesliv jobbade jag på landsting och tyckte att det gick så oerhört långsamt och var svårt att genomföra förändringar. Jag har även jobbat inom den privata sektorn och där kände jag att det däremot gick snabbt att få till en förändring. Men, en stor nackdel med den privata vården är att det är ett väldigt tufft klimat och ett stort fokus på pengar.

Andra saker som jag gillar med Höganäs kommun är att det finns ordning och reda här. Det är en lagom stor kommun vilket gör det smidigt att prata med alla och över förvaltningsgränser. Det är även lätt att komma i kontakt med politiker.

Ett mångsidigt arbete

Att vara enhetschef inom vården är väldigt varierande. Vi möter olika livsöden hela tiden. Det handlar om missbruk, olika diagnoser, fysisk- och psykisk åkomma och dödsfall. Jag ska då få allt att fungera med olika professioner, brukare och anhöriga. Ibland kan det vara komplicerat. Olika anhöriga till samma brukare kan ibland vilja olika saker. Ibland är relationen inte heller den bästa mellan den äldre och dess anhöriga. I vissa ligger svårigheten i att tolka olika lagar. Jag tänker framförallt på socialtjänstlagen kontra arbetsmiljölagen. Det kan finnas hemmiljöer som inte är optimala för mina medarbetare att vistas i men hjälpen som brukaren ska ha är livsnödvändig. Alltså har kommunen ett ansvar att utföra insatsen men jag som arbetsgivare har arbetsmiljöansvar och kan inte släppa in personal i sådan miljö. Så det är komplicerat på många olika sätt och det gäller att hitta den bästa lösningen för att kunna ge bra vård.

Jobbar för att utveckla vården

Jag brinner för att hitta nya lösningar till en effektivare och bättre vård utan att det kostar mer, samtidigt som det ska vara till nytta för mina medarbetare. Vi har jobbat med att införa digitala lås som nu 98 procent av våra brukare har. Det har resulterat i att tid som frigjorts kan läggas på annat. Just nu håller jag på med ett projekt om kameratillsyn på natten. Istället för att som det är nu, smyga in på natten och titta till brukaren. Förutom att det är tidskrävande kan det även riskera i att personal väcker den äldre, som då går upp i mörkret och i värsta fall trillar omkull och slår sig. En kamera tror jag kan fungera bättre så att vi kan ha koll utan att behöva störa. Men är vi osäkra på hur personen mår, så tar vi oss självklart ut och kollar. För säkerheten går alltid först.

En utveckling som jag är riktigt nöjd och stolt över, är att vi strukterade om nattarbetet. Jag såg att vi kunde frigöra resurser och lägga det på annat som ger mer nytta. Förändringen behövdes för att vi hade för lite att göra på natten. Det var såklart ett tungt besked att ge beörd personal men det har slutat bra och medarbetarna är nu nöjda med förändringen.

Hoppas att fler ser fördelarna med Höganäs

För att vi även i framtiden ska kunna erbjuda bra vård krävs det att vi knyter till oss bra medarbetare. Det finns en personalbrist inom vården i hela landet. Höganäs kommun är en bra arbetsgivare och här finns goda förutsättningar. Det tror jag kan locka många att söka sig hit. Att kommunen dessutom har bra skolor, rikt kulturliv och omges av vacker natur gör Höganäs väldigt attraktivt.

Vill du, precis som jag, arbeta som enhetschef inom vården i Höganäs kommun?

Du hittar våra lediga jobb här!

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen