Camilla Rydberg berättar om sitt yrke som kock.

Camilla Rydberg berättar om sitt yrke som kock.

Camilla Rydberg – Kock

"Jag lagar den viktigaste måltiden på hela dagen"

Jag heter Camilla Rydberg och är 47 år. Jag jobbar som kock på Jonstorpsskolan i Höganäs kommun. Att jag på min arbetsplats får träffa massa glada barn förgyller min dag och att få laga deras viktigaste måltid på hela dagen känns betydelsefullt.

En bra arbetsplats för en kock

I Höganäs kommun kommer mina färdigheter som kock till stor användning och tillsammans med kollegorna lagar vi mycket av maten från grunden. Förutom att det känns roligt och bra att få laga maten i alla dess steg så innebär det också att maten blir både mer hälsosam och smakar bättre.

25 år som kommunanställd

Jag har varit anställd i kommunen sedan 1994. Först på Bruksgården som köksbiträde och senare på Stallgården som kock. På Jonstorpsskolan började jag jobba 2004 och nu är jag kock och arbetsledare i skolköket. Att det nu har blivit många år i Höganäs beror på att jag trivs så bra här. Jag har fina kollegor och en arbetsplats där det händer mycket kul. Jag får dagligen träffar alla elever och det gör det ännu roligare.

Stolt över den mat jag lagar

För mig är det viktigt att den mat som jag tillsammans med övrig personal i köket lagar blir omtyckt. Det ger mig glädje och skapar en stolthet samtidigt som det gör att eleverna äter sig mätta och har energi för resten av skoldagen.

Barn är ärliga med vad de tycker om maten och jag får nästan bara höra bra om maten, det värmer såklart. Innan sommarlovet 2019 kom det fram ett barn till mig och sa att hon ser fram emot sommarlovet men kommer att sakna skolmaten. Det tycker jag är ett väldigt bra betyg på vår skolmat! Även olika undersökningar som gjorts visar att hela 80 procent av eleverna är nöjda med skolmaten.

Eleverna kan påverka skolmaten

Varje månad tävlar alla kommunala skolor i Höganäs i Matsvinnstävlingen. Det handlar om att minska mängden mat som slängs och den klass som har tagit fram den bästa och mest kreativa idén när det gäller att minska matsvinnet vinner. Lågstadiet i Jonstorpsskolan har vunnit flera gånger och första priset är att den vinnande skolklassen får välja en maträtt. Det är roligt att de önskar sig en maträtt som inte redan finns med i matsedeln. Det är en spännande utmaning för oss i köket. Barnen får önska nästan vad som helst, så länge som det är ekonomiskt hållbart och kan lagas på ett smidigt sätt. Hittills har det bland annat blivit pizza och revben.

Ett varierande arbete

I Jonstorpsskolan består personalen i köket av sex personer, två kockar och fyra köksbiträden. Som arbetsledare så lägger jag upp arbetet, tar hand om beställningar och fakturor. På förmiddagen lagar jag mat och på eftermiddagen sköter jag de administrativa uppgifterna. Det är ett stimulerande och varierande arbete. På min arbetsplats finns det alla tänkbara typer av redskap som underlättar mitt arbete. Men visst kan det ändå vara tungt fysiskt ibland. Att ta hand om stora mängder kött tar ju en del på krafterna men det blir aldrig så pass tungt att jag inte klarar av det och är heller ingen anledning till att jag skulle vill byta arbetsplats. Tvärtom så bidrar det till att jag håller mig i form.

Jag ser många fördelar med att som kock jobba i ett skolkök istället för i en restaurang. Jag har arbetstider som gör att jag kan ha ett bra familjeliv och tid för annat. För den som vill kan det också finnas möjlighet till att ha en uppehållstjänst som innebär att man är ledig när skolan håller stängt.

Önskar mig mer frihet i matlagningen

För att mitt jobb skulle bli ännu roligare och bättre så skulle jag gärna se att jag har mer frihet i min yrkesroll. Som det är nu så har kommunen en gemensam matsedel. Det fyller såklart sin funktion och ser till att maten är varierande och hälsosam på alla skolor. Men det tar samtidigt bort lite av kreativiteten i kockyrket. Det gör det svårt att experimentera och skapa nya smaker och rätter. Jag tror även att mer frihet i matlagningen skulle kunna bidra till att maten blir ännu bättre, då det blir en större stolthet i matlagningen.

Vill du, precis som jag, arbeta som kock i Höganäs kommun?

Du hittar våra lediga jobb här!

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: