
Simon Tengvall berättar om sitt yrke som undersköterska.
Simon Tengvall – undersköterska
"Jag tror på karma"
Jag heter Simon Tengvall och jag är 25 år. Jag jobbar som undersköterska inom hemtjänsten i Höganäs kommun. Att hjälpa andra till ett värdigt liv ger mig så mycket gott tillbaka. När jag ser att personen jag hjälper blir glad och nöjd, då mår jag som bäst på jobbet. Jag tror på karma – det man ger är också det man får tillbaka.
Att bryta ner folks fördomar
I hemtjänsten får jag en nära kontakt med de äldre och blir en del av deras vardag. Jag har stött på många öden och mött många olika personligheter under mina tre år i kommunen. En och samma dag kan innehålla glädje, skratt men även tårar. Det är därför viktigt att kunna känna av situationer för att kunna hantera olika utmaningar. En av mina utmaningar var när en äldre man inte ville ha hjälp av manlig undersköterska. Han trodde inte att jag som kille skulle kunna utföra arbetet lika bra som en tjej. Jag bevisade för honom att det inte stämmer, killar kan utföra arbetet lika bra. Nu gillar han mig väldigt mycket och vill endast ha min hjälp - det känns jättekul!
Ingen dag är den andra lik
En av de bästa sakerna med mitt jobb är att jag har stor frihet och får komma ut och se mycket, det är viktigt för mig. En dag kan handla om att hjälpa personen att tvätta sig, ge stöd för att klara vardagen, göra inköp, städa, ge medicin eller rycka ut vid akuta vårdbehov. Och, andras hem är ju min arbetsmiljö. Inom hemtjänsten har vi många hjälpmedel som vi kan använda oss av för att göra arbetet lättare i vissa fall. Många äldre hus kan ha trånga utrymmen vilket gör det svårt att använda hjälpmedel för att ta den äldre till exempelvis badrummet. Men, hinder i arbetet är inget som avskräcker mig. Tvärtom så ser jag det som en utmaning och det mesta går att lösa.
Roligt på jobbet
På min arbetsplats finns en stor glädje både mellan kollegor och mellan oss och de äldre. Mycket av glädjen till jobbet kommer med det ansvar vi får av våra chefer. Känner vi att mer tid än beräknat behöver läggas hos en enskild person, så finns den möjligheten. Det är en trygghet för mig och inte minst för den äldre.
Vissa saker kan bli bättre
Jag älskar mitt jobb och jag trivs bra här i Höganäs, men det finns saker som jag tycker att kommunen kan göra för att göra det ännu bättre för oss undersköterskor. Exempelvis de delade turerna, som handlar om att vi jobbar två pass på samma dag. Många kommuner har slopat de delade turerna och det har pratats om att även ta bort det här hos oss.
Undersköterska inom svensk hemvård är en kvinnodominerad yrkesgrupp. Orsakerna till det tror jag är lönen och missuppfattningen av vad jobbet innebär. Jobbet borde värderas högre, lönen är generellt låg i hela lander och borde höjas, tycker jag. Sen är det även många som fortfarande tror att det bara handlar om att torka rent efter de äldre. Det krävs mer, mycket mer. För att locka fler killar till yrket krävs rätt information om vad jobbet faktiskt innebär. Jag har själv inspirerat en vän till mig att bli undersköterska. Jag berättade om mitt jobb, han blev intresserad och utbildade sig. Nu är vi kollegor och han trivs jättebra!
Vill du, precis som jag, arbeta som undersköterska i Höganäs kommun?
Du hittar våra lediga jobb här!