Trygghetsprojektet
År 2016 startade Höganäs kommun Trygghetsprojektet som till stor del syftar till att verka förebyggande. Navet i projektet är kommunens bevakningsbolag som tjänstgör varje kväll och natt.
Bakgrunden till Trygghetsprojektet var ett antal villainbrott som skedde i Höganäs under 2016. Under denna period upplevdes det vara svårt att nå polisen och det fanns en utmaning med vilka ärenden som prioriterades. Det hade stor inverkan på det brottsförebyggande arbetet och den upplevda tryggheten i Höganäs.
Trygghetsprojektet initierades och pågår fortfarande med syfte att förebygga brott och öka tryggheten i Höganäs.
Navet i projektet är kommunens bevakningsbolag, som tjänstgör varje kväll och natt i kommunen. Två bilar är på plats i Höganäs nattetid. Det är en rondbil, som har fasta platser och företag att kontrollera, och en områdesbil, som rör sig runt i kommunen.
Bevakningsbolaget arbetar i samverkan med olika aktörer. Aktörerna är Polis, Räddningstjänsten, Nattvandrarna i de olika delarna av kommunen samt Förebyggande Teamet, mobila fritidsledare med fältinriktning, hemtjänst, Frivilliga Resursgruppen, Svenska kyrkan, vaktmästare på kommunens samtliga skolor, förskolor och gymnasiet, handlare, företagare, hamnkapten samt grannsamverkan och byaföreningar.
Aktörerna kan kontakta bevakningsbolagets väktare i Höganäs för att meddela om något upplevs märkligt eller man behöver hjälp med något som ligger inom bevakningsbolagets uppdrag.
Polisens prioriterade ärende 2–4 hanteras av bevakningsbolaget. Det innebär att de kan genomföra kontroll av märkliga fordon och
personer, kontrollera öppna fönster och dörrar, samt rycka ut på larm. Väktarna kan vid behov även göra orosanmälningar om de ser att det finns behov av det när de rör sig ute i vår kommun.
Bevakningsbolagets väktare eftersträvar att ha en god dialog med medborgarna i alla åldrar och att agera så att det finns ett ömsesidigt förtroende.
Trygghetsprojekt har under åren varit en stor framgångsfaktor för att just förebygga brott och stärka känslan av trygghet.