T4, ett år – stora möjligheter

Livet är långt! Du kommer förmodligen arbeta fram till det att du är 70 år. Det betyder att du inte behöver välja här och nu vad du för resten av ditt liv ska jobba med. Kanske vill du jobba några år och sen studera vidare på universitet? Då rekommenderar vi T4! En bra språngbräda ut i arbetslivet.

Max Engvall arbetar idag med produktion och design på Mediagården. 2019 tog han studenten från Teknikprogrammet på Kullagymnasiet och valde sedan att läsa T4.

– Programmet är en två terminer lång yrkesutbildning och efter examen får du titeln gymnasieingenjör. Året skiljer sig mot de tre första åren eftersom det liknar en vanlig arbetsdag där du jobbar i projekt mot deadlines. Du får träna dig i att själv formulera frågeställningar, planera, genomföra och utvärdera ett arbete. Du arbetar projektbaserat med handledning från samma lärare och i samma lokaler som tidigare år, säger Max.

Kombinationen av teori och praktik ger dig kunskaper som är eftertraktade av näringslivet. Alla elever läser kursen Gymnasieingenjören i praktiken och utför ett examensarbete som är tätt kopplat till praktikplatsen. Ett lokalt programråd med representanter från näringslivet kopplat till utbildningen är med för att säkerställa att den leder till anställningsbarhet.

Exempel på företag som Kullagymnasiet och T4 samarbetar med är Koenigsegg, Höganäs AB och Höganäs verkstad. Du kan välja två olika profiler, antingen design och produktutveckling eller informationsteknik. Max läste design och tyckte att hans år var roligt och givande.

– Året gav mig både mer kunskap och ett jobb. Och detta år är nyttigt för alla att läsa – även om man vill studera vidare på universitet! Du förlorar inget på att bli gymnasieingenjör, utan snarare tvärtom. Praktisk kunskap och värdefulla kontakter med näringslivet, avslutar Max.

Ansökningsperioden är mellan 25 april–15 maj och du ansöker via ansökningswebben www.skanegy.se. Investera i din framtid, sök till T4!

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad: