Bondekalaset på Arilds vingård

Igår anordnades Bondekalaset på Arilds vingård, ett event med syfte att öka efterfrågan på hållbar svensk mat och dryck. Höganäs kommun var värd tillsammans med Bergkvist Publishing. Under kvällen fick vi smaka goda rätter tillagade på lokala råvaror av lokala kockar, lyssna till spännande samtal från scenen och priset till Årets klimatbonde delades ut av Svenskt Sigill till Viken Tomater. Stort grattis Mats och Susanne med familj!

Kockarna Hanna Jarnmark, Tina Nordström, Benny Cederberg och Björn Palmgren lagade varsin rätt på lokala råvaror och till det serverades viner från Arilds vingård. Fantastiska smaker och allt lokalproducerat!

På scen så intervjuades Tina Nordström, Christer Paulsson om hur de tänker kring lokala och bra råvaror, Peter Schölander om varför Höganäs vill bli pilotkommun för gårdsförsäljning. Per Lindblad, VD Landshypotek Bank och Martin Krokstorp, vinnare Årets Bonde 2020 blev också intervjuades också.  

Under kvällen delade även Svenskt Sigill ut sitt pris årets klimatbonde till Mats och Susanne som driver Viken Tomater med motiveringen:

Vikentomater har funnits länge men tappar aldrig lusten för att hela tiden bli bättre - både i produktionen och i sina produkter. De tar upp konkurrensen från importerad mat genom att även odla meloner, chili och bär.
Resurseffektivitet är genomgående i allt Vikentomater gör. Från återanvändning av vatten, näring och odlingssubstrat till att minska på matsvinn genom förädling i den egna restaurangen samt biogasproduktion av det som inte går att använda. De använder enbart förnybar energi och producerar egen solenergi. Energieffektiva växthus med isolering minskar förlusterna av värme.
Vikentomater sprider matglädje genom sitt fokus på att få fram de bästa klimatcertifierade tomaterna, sina event med kockar, sociala medier, restaurangen och utformningen av butiken där tomater säljs som lösgodis. Deras växthus och restaurang fungerar som en nod för att samla lokala matentreprenörer.
Vikentomater är klimatcertifierade sedan 2018 och har också en IP Arbetsvillkor certifiering som en garant för att de är sjysta arbetsgivare. Läs mer om priset här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bondekalaset är en förfest till evenemanget Årets Bonde som är en nationell tävling som strävar efter att öka efterfrågan på hållbar mat och dryck från Sverige. Tävlingen vill visa upp hela cirkeln; från jord till bord och tydliggöra bondens roll i livsmedelskedjan. Målet är mer hållbar, svensk mat på restauranger, i skolkök och i dagligvaruhandeln – och på svenska folkets matbord! Årets bonde hålls i Helsingborg den 17 november.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen