Kullagårdens Wärdshus i Mölle, först i Sverige om att få Diplom som hållbar samarbetspartner på Kullaberg.

Nationalparker, naturreservat och andra skyddade naturområden är ofta den främsta besöksanledningen i regioner med storslagen natur. Genom olika program och certifiering försöker den europeiska organisationen: EUROPARC uppmuntra och stödja de insatser som görs av naturskyddade områden till att bli hållbara turismdestinationer och samarbeta med företag och researrangörer inom definitionen för en hållbar turism.

Syftet är att samtliga parter arbetar hållbart i ett långsiktigt perspektiv samt stödja skyddet av regionens natur- och kulturarv.

EUROPARC har certifierat 160 skyddade områden i 20 länder över hela Europa. De flesta ligger i södra Europa där massturismen blivit ett faktum. Kullabergs naturreservat är det första skyddade området i Sverige som 2017 fick certifieringen som hållbar turismdestination. ”Under Coronapandemin ser vi en stor ökad efterfrågan från inhemsk turism som är väldigt centrerad under sommaren, vilket gör att vi måste säkerställa att djur, natur och kulturfynd i landskapet skyddas under högsäsongen samt att naturupplevelsen bibehålls trots ökad belastning på naturen” berättar Elena Bazhenova på Länsstyrelsen, ansvarig för diplomering av företag inom EUROPARCs arbete på Kullabergs naturreservat.

Diplomeringen av Kullagårdens Wärdshus grundar sig i att de, som verksam hotell- och restauranganläggning satsar på ett hållbarhetsarbete i en långsiktig konkret aktivitetsplan. Malin och Petter Sandström som sedan 2019 driver Kullagårdens Wärdshus har tillsammans med sin personal, på ett strukturerat sätt skapat väl specificerade och mätbara mål inom både miljö, social och ekonomisk hållbarhet för tre år framåt i tiden. Det övergripande målet är att medverka till att skydda det rika växt- och djurlivet på Kullaberg genom ett nära samarbete med Länsstyrelsen samt öka tillgängligheten för besökande gäster året om för att få en jämnare fördelning av den ökande inhemska efterfrågan som skett efter Corona pandemin.

”Vi är både glada och stolta för denna fina utmärkelse, då hållbarhet utgör plattformen i vårt arbete och det viktigaste av våra sju värdeord” säger Malin. ”Att vara med och bidra till en hållbar miljö är en självklarhet för oss som ligger mitt i ett av Sveriges vackraste naturreservat. Genom noggrann källsortering, påfyllbara hygienartiklar, välplanerade säsongsanpassade veckomenyer för att minimera svinn och ta vara på råvarorna på bästa sätt är några exempel. För att minska på plast- och glasflaskor bjuder vi våra gäster på kolsyrat och stilla vatten, alltid iskallt och fräscht i vackra glaskaraffer. Hållbarhet för oss innebär också att vår personal trivs, har trygga arbetsvillkor och känner sig delaktiga i ett långsiktigt hållbart samarbete. Vi vill också vara med och bidra till en hållbar Kullabygd i lokala nätverk samt arbeta för en hållbar turism året runt. Vi gynnar lokala leverantörer så långt vi kan och samarbetar med bland annat, Conditori Öresund för bröd, frukostfrallor och småkakor, Per i Viken för fantastisk korv, Kullasparris för grönsaker och Kullabergs Vingård för både utsökt rosévin och vita viner, Höganäs bryggeri för gott lokalt öl samt olika lokala aktivitetsarrangörer som Kullabergs Islandshästar, Upplev Kullaberg och Kullabergsguiderna dessutom lokala konstnärer som Helena Staffas och Gordon Skalleberg med flera”.

”Det märks tydligt att våra gäster är väldigt pålästa och miljömedvetna” berättar Malin och fortsätter, ”många av gästerna på Kullagårdens Wärdshus uttrycker sin glädje över våra lokala råvaror och drycker som vi väljer noga efter säsong och inte minst kvaliteten och mångfalden på bland annat våra vegetariska och veganska maträtter. Att Kullagårdens Wärdshus ligger mitt i Kullabergs vackra naturreservat med dess unika flora och djurliv är något som både nationella och internationella gäster uppskattar otroligt mycket och det är med stolthet som vi informerar våra gäster om Kullabergs naturreservat, var vandrings- och cykellederna går och vilka områden man ska vara extra varsam i för att skydda fågellivet och naturen.
”Måste bara säga till er båda, Malin och Petter: Det är alltid lika härligt att komma in till er på värdshuset.”, säger en av Mölle Golfklubbs medlemmar.”Ni driver verkligen Kullagården som man ska på ett naturreservat med fantastisk mat med lokala ypperliga råvaror och sund förståelse för hållbarhet”.

Vår mission på Kullagårdens Wärdshus är att med passion och personligt engagemang välkomna lokala, nationella och internationella gäster och skapa en miljö av trivsel, harmoni och upplevelser, året runt. Visionen är att Kullagårdens Wärdshus är ett familjärt, gemytligt samt hållbart Wärdshus med gastronomisk krog och personligt hotell beläget mitt i Kullabergs naturreservat och Sveriges vackraste golfbana. Vi satsar på att öka tillgängligheten för att kunna hålla öppet året runt. Nu när pandemin via vaccinernas hjälp är under kontroll, märker vi en ökad efterfrågan på mindre konferenser och möten nära naturen. Vi tar emot ett företag åt gången, vilket upplevs som väldigt exklusivt av våra konferensgäster. Att utöka verksamheten mot konferenser i låg- och mellansäsong är ett sätt att på ett ekonomiskt hållbart sätt kunna hålla öppet för Kullabergs besökare året om.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen