Anders för kulturarvet vidare

I en lokal i Magasin 36 i Höganäs kommun hittar vi Anders Johansson. Anders kallar sig själv för mästerdrejare och är personen som för arvet och kunnandet om saltglaserade föremål vidare.

– Leran har alltid följty mig och blivit en livsstil, säger Anders Johansson, mästerdrejaren som driver Höganäs Saltglaset. I den ganska rymliga lokalen i Magasin 36 i Höganäs har Anders sin verksamhet. Här drejar han och säljer sin produkter, både i eget namn och med den klassiska stämpeln Höganäs Saltglaserat.

Anders tog över verksamheten från Höganäs AB redan 2008. Verksamheten var då inte lönsam och tanken var att den skulle läggas ner, en tanke Anders hade svårt att förlika sig. Anders tog helt enkelt över verksamheten och driver den än idag. Precis som då driver han nu företaget på egen hand. Anders producerar fortfarande de klassiska föremålen, men har även tagit fram ett flertal nya produkter. De gamla ugnarna finns kvar och används idag som utställningslokaler.

Anders berättar att försäljningen går upp och ner. På somrarna och vid jul "toppar", däremellan är det lugnare. Nu ser han mycket framemot nyöppnandet av Magasin 36 och Saluhallen - och att pandemin ska vara över.

– Det har varit tufft senaste halvåret, men nu är det fullt fokus framåt. Jag hoppas kunna lägga mer tid på min egen design i framtiden och samtidigt hitta en lärling som kan ta arvet med saltglaserat vidare.

Vid frågor kontakta oss på: kommunen@hoganas.se Senast uppdaterad:
Till toppen